Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

О Т К Р И Т О  П И С М О

ПРЕСЦЕНТЪР НА РЗС 31.08.2014/08:28 - a  a  a

 Яне Янев: Премиерът трябва да е в Ербил, а не в Боженица!

 

 

  Уважаеми г-н Министър Председател,

 

Повод да се обърна към Вас е вчерашното Ви посещение на събор в село Боженица, намиращо се на 11 км. от родното Ви село Скравена. На общоселския събор в родния Ви край е по-добре да отидете когато не сте премиер. Но сега в това Ви качество имате много по-важни ангажименти, които държавата трябва да предприеме под Ваше ръководство, за да не бъде пак на опашката след всички останали страни членки на ЕС и да следи най-важните международните събития като зрител.

През  XXI век демократичните държави и техните граждани по цял свят са изправени пред предизвикателствата на изключително трудните за противопоставяне действия на различни терористични групировки и течения.

 Република България трябва да бъде една от най-съпричастните към усилията на международната общност в борбата срещу тероризма и да не забравя никога, че през лятото на 2012 г. стана арена на терористични действия на летище „Сарафово", отнели живота на невинни хора.

В тази връзка наблюдавам с изключително безпокойство действията на групировката Ислямска държава най-вече срещу Северен Ирак. Дестабилизацията на Иракски Кюрдистан би могло да доведе до сериозно преструктуриране на политическото и военно пространство в целия регион и ще предизвика сериозни сътресения в световния енергиен пазар.  Така че това, което в момента кюрдските бойци правят, защитава България, ЕС и демократичната международна общност. САЩ и Франция обявиха, че ще помогнат на кюрдите и започнаха наистина сериозна операция. Но кюрдите имат нужда не толкова от тежко въоръжение, колкото от гранатомети, картечници, минохвъргачки и муниции. И всичко това може да го осигури България. Необходимо е спешно правителството да разреши износа на оръжие за Северен Ирак. Искам да отбележа, че дори Албания и Хърватия се присъединиха към усилията на демократичните държави за оказване на военна помощ на Кюрдското регионално правителство.

  Обръщам се към Вас в качеството Ви на министър председател на служебното правителство да предприемете конкретни действия  за  съпричастност на Република България в световната борба срещу джихадистите и да предложите на МС решение за оказване на подкрепа на народа и правителството на Кюрдистан. По примера на Франция, България разполага с необходимия потенциал, за да може подкрепата да не се ограничава в рамките единствено на хуманитарната помощ. Сега е момента заедно с министъра на вътрешните работи, който разбира достатъчно от антитероризъм  и с министъра на външните работи да отидете в Ербил. Там гарантирано ще Ви посрещнат по-добре от където и да било другаде в този момент. Те сега имат нужда от подкрепата на нашата държава и никога не биха забравили този жест. Припомням Ви, че търговският оборот между Северен Ирак и Турция, Англия, Франция, Германия, Гърция и др. възлиза на милиарди долари. Правилните дипломатически ходове са най-важната предпоставка за реализиране на огромни икономически ползи за България.

Вярвам, че като конституционалист и професионалист с дългогодишен опит няма да позволите Република България да се отклони от изградения с много усилия имидж на предвидим партньор на НАТО и ЕС, който носи особена отговорност за борбата с тероризма и за стабилността в Близкия изток.

 

31.08.2014г.        С уважение,

 

                  ЯНЕ ЯНЕВ

                 Председател на Ред, законност и   справедливост

 

 

 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".