Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: Казусът "Карадере" е сложен и противоречив

pik.bg 25.03.2014/14:59 - a  a  a

 

- Г-н Янев, как ще коментирате твърденията на арх. Георгий Станишев, който заяви, че няма нищо общо с Карадере?
- Казусът "Карадере" е сложен и противоречив. Към този проект обществото с основание е натрупало огромна доза недоверие и подозрение за грандиозни корупционни схеми. Този казус е обсъждан в парламентарната Комисия за борба с корупцията, на която имах честта да бъда председател.
Всичко, което твърди пред последните дни Георгий Станишев като обяснения не звучи убедително. Напротив - в всяка негова теза има съмнения и недоизказани факти, които пораждат още въпроси.
- Кои са тези въпроси?
- Арх. Георгий Станишев, познава ли новите инвеститори, в това число и главния инвеститор от Великобритания и срещал ли се е с него в Лондон? Нещо повече, той познава ли адвоката, който защитава интересите и представлява въпросната офшорка-инвеститор, на която правителството гласува въпросния скандален меморандум. Освен това Георгий Станишев дължи ясни и категорични обяснения, а не с половин уста да обяснява колко било добре и не пречело в зоната на "Натура 2000" да се строят подобни проекти. Кой говори така? Ясно е - това са заинтересовани лица.
- Арх. Станишев каза, че би хвърлил един як бой на клеветниците. Страхувате ли се от него?
- Каня г-н Георгий Станишев където пожелае, ако трябва да извика и медиите, които са близки до снаха му Моника! Тогава ще видим кой кого. Смятам, че това не му е силата на Георгий Станишев.
Това, че той сипе закани, че използва обиди и клевети, показва, че той не е сигурен в тезите си и вижда, че те издишат.
Нещо повече, възложих на нашите адвокати и до края на седмицата ще внесем иск срещу арх. Георгий Станишев за клевета и обида.
- Тази сутрин казахте, че фирма на Моника Станишева стои зад проекта "Карадере". Стоите ли зад думите си?
- Тогава когато кажа нещо, в огромна част от случаите то се случва. Нали си спомняте г-н Крачунов, че ваши колеги журналисти се съмняваха в правотата на моята теза, когато казах, че внасяме доклад за противозаконна дейност на бившия шеф на НРС ген. Кирчо Киров. Тогава всички казаха, че това няма да се случи. Но какво стана тогава? Беше образувано дело срещу ген. Киров, което в момента е в съда.
Това е поредното доказателство, че единствената комисия в парламента за борба с корупцията, която е действала ефективно от началото на прехода е тази, която ръководех.
- Твърдите, че Моника Станишева участва в проекта "Карадере" чрез нейна фирма. Смятате ли, че тя ще понесе отговорност за действията си?
- Искам да поясня със силата на фактите и документите - в Комисията за борба с корупцията по високите етажи на властта се получиха документи, от които е видно, че в района на Камчия е закупен имот от 140 декара от Държавния горски фонд за сумата от 1.1 млн. лева през 2006 г. Този имот е купен от две фирми - "Киров инвест" и "Кава консулт". И двете са собственост на адвокат Камен Киров.
Същият имот през 2009 г. се продава на дружеството "Експакт бета". Това дружество е в състава на капитала на "Експакт капитал", което е специално учредено през 2006 г. с единствената цел да купи този имот.
Същият Камен Киров е учредител на новото дружество, което впоследствие придобива имота. Фактически става ясно, че по-късно, когато бившия министър на транспорта Николай Василев купува дружеството "Експат" за 50 000 лева, при положение, че година по-рано дружеството отчита пред данъчните власти приходи и активи за над 1 млн. лева.
Акционер във "Експат бета" е фирмата, в която Моника Станишева участва лично - "Актив груп" чрез рекламната й агенция "Оксижен". Там са майката и съпругата на Николай Василев, бившия главен секретар в министерството на държавната администрация и т.н.
Това са неоспорими факти.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".