Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: На лов се вземат по-важни решения, отколкото на официални форуми

BTV 11.03.2014/09:10 - a  a  a

По-думите му, емоционалните отношения в ловната дружинка са много по-силни от тези, които БОРКОР ще се опитва да установява

 На лов се вземат много по-важни решения за общини и дори за цялата държава, отколкото на официални форуми. Това заяви лидерът на РЗС и бивш председател на антикорупционната комисия в 41-то Народно събрание Яне Янев в предаването „Тази сутрин” по bTV.

Коментарът му бе по повод идеята на Центъра за превенция и противодействие на корупцията и организираната престъпност БОРКОР да се декларират емоционалните отношения на кандидатите по обществени поръчки, за да се изкорени корупцията. По думите на директора на БОРКОР, заявяването на емоционалните връзки било заложено в редица европейски регламенти.

Той определи като абсурдна дефиницията, предложена на Министерски съвет от БОРКОР, според която трябва да се направят редица законодателни промени: „Конфликт на интереси съществува, когато безпристрастното и обективно упражняване на функциите на финансов участник или друго лице е опорочено по причини, свързани със семейството, емоционалния живот, политическата или национална принадлежност, икономически интерес или всякакъв друг интерес, който е общ с този на получателя.”
Според Янев по тази дефиниция е изключително трудно, дори невъзможно да се установи конфликт на интереси по тази дефиниция. „Емоционалният живот в този контекст е много широко понятие – хората могат да имат трайни емоционални отношения и това не е никаква пречка да участват в обществена поръчка”, подчерта Янев.
Той критикува лансираната теза за съзвучие на тази дефиниция с европейски регламенти, като посочи, че тя е изопачена и такива регламенти в Европа няма. „БОРКОР би следвало да се занимава и с конкретни казуси, вместо да интерпретира теоретично, за да отчита дейност”, препоръча бившият шеф на антикорупционната комисия в парламента.
Според него е необходимо България да приеме Закон за лобизма, който да бъде основата за установяване на такива връзки като фактическо съжителство и общи фирми на конкретни лица.
„Едно физическо лице може да участва в 20 юридически и всички те могат да бъдат бенефициенти, да има конфликт на интереси и българското законодателството е безсилно”, посочи Янев.
Той даде почти конкретен пример, за да онагледи тезата си: „Примерно в една ловна дружинка – с прокурори, съдии, шефове на агенции – те са в много по-голяма емоционална близост. Ние сме установявали, че на лов се вземат много по-важни решения за общини или за цялата държава.”
Янев отказа да посочи коя ловна дружинка има предвид с аргумента, че няма депутатски имунитет. Той не отговори директно и на въпроса дали в нея участва бивш държавен глава, но намекна, че става въпрос за държавния глава между 2002 г. и 2012 г. Георги Първанов, като спомена лов край Симитли.
Скандалът около него и участието му в лова се разрази през 2008 г., когато в публичното пространство се завъртя негова снимка край ловен трофей. Това се случи след трагедията с изгорелия влак София – Кардам, а от прессекретариата на Първанов потвърдиха, че той е бил в Симитли, но отрекоха целта на посещението му да е била отстрел на вълци. Според публикации в медиите тогава ловът бил организиран от шефа на лесничеите Борислав Кутузов, а в него се включили още шефът на митниците Асен Асенов и левият депутат Стоян Проданов. Само последният тогава призна за участието си в хайка за хищници.
„Тази ловна дружинка беше свързана с назначаването на цели правителства. Освен това според данните на сметната палата само една от двайсетте пушки е по-скъпа от това, което е декларирано за години назад”, подчерта още Янев.
„Ние сме абсурдна държава – корупцията е пред нас и сме слепи за истинската корупция. БОРКОР предлага пълни глупости”, заяви накрая бившият шеф на антикорупционната парламентарна комисия.
 
 Цялото видео можете да гледате тук.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".