Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: Моника дърпа конците в ДФ „Земеделие”

pik.bg 05.03.2014/10:55 - a  a  a

 

- Г-н Янев, напоследък пак се активизирахте в медиите с ваши разкрития. Според някои причината са идващите избори. Защо мълчахте досега?
- Тези, които правят подобни намеци, ще бъдат тежко разочаровани, защото ще разберат, че не изборите са причината. Аз наистина доста дълго време стоях настрани и мълчах. Но видя се, че никой не обелва и дума срещу корупцията.
Никой не пипа спокойно плуващите алигатори в това корупционно блато, защото те са купили всичко. И в момента, в който заговорих, започнаха да ми изваждат разни медийни тролове - овехтели, миришещи, вонящи от желание да изкарат някакви лъжи, за да могат да ме спрат още в зародиш.
- Имате предвид Кольо Босия, който твърди, че сте бил сътрудник на Държавна сигурност?
- Ами това да казваш, че някой е сътрудник на Държавна сигурност и да четеш „Монитор”, без да се позоваваш на документ, то е повече от ясно. Аз съм завел дело и ще го осъдя. Друг е въпросът, че той няма и стотинка и като му подхвърлят 200-300 лева, може и за вас да каже, че сте сътрудник на три разузнавания.
- Алармирахте, че шефът на ДФ „Земеделие” Мирослав Николов и заместничката му Виолета Александрова са замесени в корупционни схеми. Имате ли доказателства за това, г-н Янев?
- Т. нар. семейство – Мирослав Николов и Виолета Александрова, има протекции от високо. Двамата са поставени там за даден период от време да свършат определени действия, чрез които да се обогатят покровителите им. Всичко това, разбира се, се крие в тайна. Много мистериозно е обаче как точно стана назначаването на това ръководство на фонд „Земеделие” и кой поема политическата отговорност за действията му.
- Вашите обяснения, как е назначено това ръководство на фонда какви са?
- Това че за толкова кратък срок от време те качиха три обяснения на официалния сайт на ДФ „Земеделие”, подсказва гузната им съвест. Те искат да заличат следите и да накарат всеки инокомислещ във фонда професионалист или да се оттегли, или да им слугува. Но там има хора, които работят повече от 10-15 години, и са истински професионалисти. Тези хора имат доверието на Брюксел. А те и сега да ги притискат, да ги вкарват в корупционни схеми, няма как да стане.
- Няма ли да кажете конкретно какви са тези схеми?
- Агенция ПИК вече извади документи, сигнали, в които се посочват фирми, лица и схеми. В разследването се описва корупционна схема по т. нар. нитратна директива, в която са замесени русенски фирми. Реалните последствия от схемата са цялостно изкривяване на финансирането на фермерите в посока към кухи схеми, вместо за развитие на стопанствата.
- А на кого са тези русенски фирми?
- Нека тези неща да ги докарат до край разследващите журналисти. Аз мога само да кажа, че между Министерството на земеделието и фонд „Земеделие” има тежко напрежение. Нормативната уредба за новия програмен период 2014-2020 г. не е готова и това може да коства на България 15 млрд. лева. От друга страна в края на март идват 15-16 души проверяващи от Брюксел, което не се е случвало никога от влизането на България в ЕС. Всичко това са много опасни тенденции и ако не бъдат спрени, ще се случат най-неприятните неща за България. 
- Твърдите, че конците се дърпат от Моника Станишева?
- Хора във фонда, които са запознати с детайлите, и които са били свидетели с някои действия при избора на това ръководство, знаят какъв нездрав интерес е проявявала Моника Станишева. Това не е никак случайно.
- Нездрав интерес към какво?
- Към това кой ще управлява фонда, преди да бъдат назначени Александрова и Николов. Моника има особен афинитет към ресурсно обезпечените държавни агенции. Запознанството на г-жа Станишева, тогава Йосифова, със сегашната зам.-шефка на ДФ „Земеделие” Виолета Александрова е станало чрез бившия шеф на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури Пламен Захариев. От тогава датират общите им действия – консултантски услуги, проекти. Но не затова изваждам на показ тежките проблеми във фонд „Земеделие”, а защото от март земеделските производители трябва да готвят документи, трябва да се осигури цялата нормативна база за новия програмен период 2014 – 2020 г. и дано власт имащите да си дадат сметка колко е важно навреме да се прекратят безобразията във фонда и да се започне на чисто.
- Ще се яви ли РЗС на предстоящите избори за Европарламент?
- РЗС ще има много интересна и ясно позиция спрямо евроизборите и ще участваме, така че да успеем да възвърнем влиянието си на политическата сцена. Защото голяма част от субектите, които имат претенции за нови и актуални, са жалки и смешни.
- Не ви виждам обаче никъде в социологическите проучвания. За сметка на това новата формация на Николай Бареков „България без цензура” набира скорост.
- Нека се пробва Бареков, няма нищо лошо. Но политиката не бива да бъде експериментално поле, в което да се действа на принципа проба - грешка. Но прогнозите, които социолозите дават, изобщо не ни вълнува, защото преди пет години те казаха, че РЗС ще вземе под 1% на евроизборите, а ние взехме 5,7%.
Ако формацията на Бареков е дясноцентристка, както заявява, би следвало тотално да се разграничи от ДПС, БСП и с тези двама или трима депутати да направи така, че час по-скоро мандатът на 42-ото Народно събрание да бъде прекратен. Това е едно изпитание, от което ще се види кой къде стои. Иначе ще се потвърдят съмненията, че той е малкото ДПС. Или по-точно присъдружната партия на ДПС.
- Намекнахте, че един от четиримата, напуснали ГЕРБ, е сътрудник на спецслужбите. Новото му място в „България без цензура” ли е?
- Категорично един от четиримата, напуснали ГЕРБ е човек на спец службите. Не мога да кажа обаче дали е в „България без цензура”.
- В миналия парламент ви наричаха патерицата на ГЕРБ. Все още ли сте „човекът” на Бойко Борисов?
- Легендите в това отношение са много. Ние сме най-потърпевшата партия от репресиите на ГЕРБ. Гербаджиите ни взеха над 3 млн. лева субсидия. Разбиха парламентарната ни група. РЗС е получила от ГЕРБ само неприятности. Но в миналия парламент нямаше друга възможност - едната беше да съм на страната на БСП и ДПС, другата на ГЕРБ. „Атака” се бяха разпаднали, пък и с тях никога не можем да бъдем в съюз, защото те са прокомунистическа, ксенофобска и расистка формация. И поради тази причина сме били по-скоро срещу БСП и ДПС, отколкото за ГЕРБ.
- Но искахте да издигнете паметник на Цветан Цветанов...
- Поръчковите медии извадиха изказването ми от контекста. Аз казах: „Комунистите и ДПС трябва да издигнат паметник на Цветанов, защото той не вкара в затвора нито един от техните корумпирани министри”. И пак го потвърждавам.
- Сбърка ли Борисов, че го остави зам.-председател на партията?
- Не искам да се меся в техните вътрешни работи. Каквото искат, това да правят.
- Ще има ли предсрочни парламентарни избори?
- Зависи в голяма степен от резултатите на евроизборите. Няма как да седнем и да гадаем ще има ли, или няма да има. Предсрочните избори се предизвикват, те не са някаква неизвестна гостенка, която чука на вратата и влиза.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".