Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Емил Василев: Скандалът с подслушванията показва, че държавата е в състояние на разпад

Агенция Фокус 29.04.2013/16:36 - a  a  a

Кандидатът за депутат от политическа партия „Ред, законност и справедливост” (РЗС) и водач на листите на партията в 25 МИР София и в Кюстендил Емил Василев коментира в интервю за Агенция „Фокус” скандала с подслушванията, признанията на бившия земеделски министър Мирослав Найденов и изнесеният разговор между Бойко Борисов, градския прокурор Николай Кокинов и бившия земеделски министър

Фокус: Г-н Василев, като кандидат за депутат и представител на РЗС - как ще коментирате напрежението в страната от последните няколко дни, създадено от скандала с подслушванията и изнесените записи на разговори между бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и подалия вече оставка градски прокурор Николай Кокинов?
Емил Василев: Скандалът с подслушванията даде възможност на всички български граждани да разберат защо политическа партия „Ред, законност и справедливост” ще настоява за създаване на нова Конституция. Самият факт, че един високо поставен магистрат докладва висящи наказателни производства на хора от политиката, било то и бивши фигури в изпълнителната власт, означава, че нашата Конституция е дълбоко сбъркана. Ако тя беше работеща, то това нещо не можеше да се случи. Скандалът с подслушванията, особено изнесеният разговор между Бойко Борисов и Николай Кокинов, показва, че държава няма и тя е в състояние на разпад. Единственият изход е да си съградим наново държавата, а това става единствено със създаване на нова Конституция, която да се описват основните правила и закони в една страна, както и взаимоотношенията на институциите. Целият този многосериен ченгенджийски скандал води до това, че гражданите не могат да разберат какви са намеренията на основните политически играчи. И то тези намерения, които най-много интересуват хората – доходите, безработицата, енергийната мафия и т.н. 
Фокус: Какъв точно трябва да бъде Законът за специалните разузнавателни средства (СРС-та), за да не се стига до подобен сценарии?
Емил Василев: В момента разговаряте с един от най-големите експерти в областта на специализираното законодателство, а именно за СРС-та. Още през 2000 година аз издадох книга единствено за специалните разузнавателни средства, която бе изцяло посветена на незаконното подслушване. Големите заглавия в българския печат от същата 2000 година разказваха за подслушване на 3000 телефона. Аз съм ветеран по отношение на борбата с незаконното подслушване, като преди години дори ген. Атанас Атанасов беше образувал дело за оперативна разработка срещу мен, тъй като много пречех на ченгетата да подслушват. Притеснително е обаче, че 13 години по-късно ние имаме едно „déjà vu” и нищо не се е променило. Това, че обществото тъпче на едно място, е много притеснително. Аз имам готов законопроект за СРС-та, но не го внесох в предното 41 Народно събрание, защото знаех, че точно в миналия парламент той няма абсолютно никакъв шанс. Голямото нерегламентирано подслушване започна по управлението на Иван Костов, но продължава чак до ден днешен. Ченгетата имат полза от такъв закон, а тяхното лоби е толкова силно, че този ужасен закон остана без промени в продължение на две десетилетия. РЗС ще настоява за промяна, насочена към трезво мислещи хора, които работят за държавата си. 
Фокус: А какъв ще е коментарът ви относно скандалния запис между бившия премиер Бойко Борисов, бившия министър на земеделието Мирослав Найденов и подалия вече оставка градски прокурор Николай Кокинов?
Емил Василев: Нека да направим уговорката, че този запис е автентичен и тогава да коментираме, тъй като до този етап официалните държавни институции все още не са се произнесли. Главният виновник в тази сценка обаче е Николай Кокинов, защото той прави нещо недопустимо, нещо чудовищно, като докладва висящи наказателни производства на хора, които не са му никакви. Има разделение на властите по Конституция и именно това е големият проблем. От тук нататък – дали Сотир Цацаров е бил някаква лична кандидатура на Борисов, или той му е симпатизирал като човек, не се знае. Това, което прави Кокинов обаче, е абсолютно чудовищно, то срива държавата и показва, че нямаме независима съдебна власт и, че тя е подчинена на хора от политиката. Николай Кокинов категорично е извършил престъпление, но не мога да твърдя същото за Бойко Борисов, въпреки, че езикът му е много пиперлив, но и очевидно и той си е такъв. Това дали бившият премиер е извършил престъпление може да се установи след като бъдат разпитани и тримата участници в разговора и е изключително важно да се разбере кой е поискал среща. На този етап изнесеният разговор категорично установява престъпление от страна на Николай Кокинов. 
Фокус: Бившият министър на земеделието Мирослав Найденов шокира всички с признанията си, че министрите от кабинета на Бойко Борисов са били подслушвани по нареждане на Цветан Цветанов. Какво ще е влиянието на подобни тежки думи от доскорошен член на ГЕРБ ?
Емил Василев: По отношение на този въпрос става дума за морал, което превръща поведението на Миро Найденов в изключително укорително. Става дума за преднамерено злепоставяне на хората, които са го извадили от свинарника във Враца и са го издигнали по върховете на държавната власт. А на тези постове той е заобиколен и е разполагал с огромно влияние, купища пари, изкарани без особено усилие, заобиколен от красиви жени и маркови питиета. Всичко това обаче на Миро Найденов му се случва изведнъж и очевидно този културен шок, който е настъпил при него като се премества от врачанските свинарници в държавното управление, е довел до пълната му неадекватност. 
Фокус: Като водач на листата на РЗС в Кюстендил какво трябва да се промени според Вас в управлението на този регион на страната?
Емил Василев: Кюстендилска област има стратегическо разположение, тъй като се намира на границите с Македония и със Сърбия. Не трябва да забравяме, че в тази област се намират и два големи гранични контролно-пропусквателни пункта. Предвид това местоположение би следвало Кюстендил да се развива в много по-добра посока. Стратегическият за Европейския съюз коридор номер 8 също преминава именно през граничния пункт на Кюстендил и Македония. Кюстендилският регион е традиционно силен в областта на земеделието, богат да е на минерални извори и има голям потенциал за развитие на туризма. Въпреки всичко обаче ние виждаме един град, който се стопява пред очите ни. От 2001 година до 2010 година населението на Кюстендил е намаляло с 20 на сто. Два процента годишно Кюстендил се стопява и по този начин той се превръща в един изчезващ град. Трябва да попитаме защо се случва така. Младежката безработица е над 50%, което е ужасно, а по-голямата част от заетите хора всеки ден пътуват по 200 км, за да отидат на работа в столицата. За развитието на определени региони носи държавата и месното самоуправление. Кюстендил има много лошо местно самоуправление, като персонална отговорност за това носи настоящият кмет. В условията на финансова криза и недостиг на средства Кюстендил се оказва най-задлъжнелият град в страната, което означава, че няма никаква финансова дисциплина. Последната проверка на Сметната палата установи дори, че по облигационния заем на общината са изчезнали 2 млн. лева. Всички прокурори обаче си направиха отвод на разследването, което доведе до прехвърляне на проверката на Окръжна прокуратура – Благоевград. Очевидно има някаква порочна връзка между местната власт и прокуратура, защото как така всички прокурори в Кюстендил си направиха отвод от проверка срещу кмета. 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".