Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: ДКЕВР, с две думи, е тежка трагедия

Агенция Фокус 15.02.2013/10:23 - a  a  a

Яне Янев, председател на парламентарната анкетна комисия за проучване на случаи, при които има факти, данни и документално аргументирани публични разследвания, включително и на прекратени дела и преписки за корупция по високите етажи на властта, довели до лично облагодетелстване на определени лица, ощетяване и значителни вредни последици за държавата, в интервю за предаването „Това е България” на Радио „Фокус”

Водещ: След поредно три часово заседание Антикорупционната анкетна комисия изслуша в парламента представители на ръководството на електроразпределителното дружество ЧЕЗ, на ДКЕВР, на КЗП и на Агенцията за приватизация и следприватизационен контрол. Председателят на комисията Яне Янев ще съобщи, до къде достигнаха разкритията по раздутите в пъти сметки за ток.
Яне Янев: Това, което предприе нашата комисия, е безпрецедентно и се случва за пръв път в историята на Народното събрание. Бяха извикани цялото ръководство на ЧЕЗ, представители на ДКЕВР, беше представител на КЗП, председателя на Агенция за приватизация и следприватизационен контрол, на заседанието присъстваше и зам.-главният прокурор на републиката Камен Михов, както и прокурори от Върховната административна прокуратура, а също така представители на други компетентни по осъществяването на контрола над ЕРП-тата институции. Дадохме думата на представителите на гражданското общество директно да задават въпроси на представителите на ЧЕЗ - дойдоха хора от Благоевград, от Сандански, от Гоце Делчев, от София, от Перник. И констатирахме редица нередности, и пропуски, и корупционни пътеки. Ние няма да свършим с това заседание. Ако трябва ще направя 2 или 3 поредни заседания през следващата седмица, но комисията ще излезе с конкретен доклад. Имаме консенсус с всички народни представители от всички парламентарни групи комисията да излезе с конкретен доклад, в който да има конкретен проект за решение от пленарна зала – в това число, ако се наложи там, където видим корупционна следа, облечена в конкретни факти и документи, ще изискаме допълнителна информация от НАП. В крайна сметка в доклада всичко ще бъде записано и той ще бъде даден на прокуратурата.
Водещ: Г-н Янев, има няколко въпроса, които следва да бъдат изяснени. Разбра ли се, защо ДКЕВР е приел толкова дълъг регуларторен период от 6 години, през който период ЕРП-тата на практика са се отчитали устно или с някакви схеми. Ясно е, че се е получило: куче влачи, диря няма.
Яне Янев: ДКЕВР, с две думи, е тежка трагедия. И няма да навлизам засега в подробности, за да не избързвам. Но ние сме се заели и ще докараме нещатна до край. Гражданите трябва да получат отговор защо сметките им са многократно завишени и защо компетентните институции, оторизирани със закон да осъществяват необходимия контрол, не са го правили.
Водещ: И още един въпрос. Оказва се, че ние, потребителите, сме своеобразни собственици на преносната мрежа и на трансформаторите. Защото изцяло с нашите сметки за ток ние ги поддържаме. Разбра се, че нито държавата, нито разпределителните дружества влагат стотинка в сумите за поддръжка. Какво се случва в тази ситуация?
Яне Янев: Беше подчертано, че ЧЕЗ са вложили над един милиард и седемстотин милиона инвестиции. Ние ще проверим, дали наистина са вложени тези инвестиции.
Водещ: Г-н Янев, много е важно от къде идват тези пари. Защото ако те са събрани от нашите сметки, извинете, за какви инвестиции става дума?
Яне Янев: По важното е да разберем какви данъци са платени, колко са приходите, колко са разходите и каква е печалбата. Да видим дали от тази гледна точка държавата си е свършила работата.
Водещ: И това също е важно, но е важно да се разбере дали част от сметките за ток на хората не са формирали инвестициите на ЕРП-та? Или казано по друг начин – дали необходимите им за инвестиции от всякакъв характер пари не са били разхвърлени върху нашите сметки за ток? И още нещо. Знаете ли, аз бях много впечатлена от това, което казахте в една от телевизиите, че всъщност ДКЕВР е давал своеобразни банкови гаранции срещу лицензи за зелена енергия. И така срещу дадени лицензи, конкретни хора – очевидно подбрани и политически протежирани - са теглили суми от порядъка на милиони, десетки, стотици милиони. И държавата всъщност е гаранта на тези суми.
Яне Янев: В заключение ще кажа, че системата като цяло е силно бюрократизирана с цел да има размита отговорност и в крайна сметка потребителите да не знаят кой точно трябва да понесе отговорността при така създалата се ситуация. Имам подозрението, че ЕРП-тата са знаели, че един ден това ще стане и хората ще излязат на площадите. И аз има казах в прав текст, че те ще понесат своята отговорност. Не случайно много хора възроптаха и казаха – ние не сме държава от аборигени и няма да се примирим.
Водещ: Въпросът е в крайна сметка българските високопоставени служители, политиците, разпъвали над тях чадър, да понесат съответната отговорност и да се види на къде са текли парите от надписаните сметки – към какви спонсорства и партийни касички.
Яне Янев: В аванс първо на вас ще кажа, че като председател на комисията ще пледирам приватизационния договор на ЧЕЗ България да бъде разсекретен. Тогава много хора ще си направят така необходимите изводи.
 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".