Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев уличи Корнелия Нинова и Румен Овчаров в "потулване" на енергийни далавери

BTV 01.02.2013/10:35 - a  a  a

 

Политици от предходното правителство умишлено са потъпквали следствени действия и са упражнявали натиск върху работата на прокуратурата във връзка със системни преводи на суми в особено големи размери, придобити от престъпна дейност в енергийната сфера. Две от тези лица са били Корнелия Нинова и Румен Овчаров, заяви в ефира на bTV лидерът на РЗС и шеф на парламентарната комисия за разследване на корупция по високите етажи на властта.

Янев покани всички медии пред секретната секция на НС в понеделник от 11 часа, където публично ще бъдат извадени досегашните секретни документи на парламента, които са разсекретени. „Всички ще могат да ги четат и анализират”, обеща депутатът.
В аванс за bTV той даде пример с това как за няколко дни депутатът от БСП Корнелия Нинова провела 111 телефонни обаждания с Овчаров и с разследващ енергийни далавери прокурор с цел да се „потъпчи” информация за сделки с бизнесмена Красимир Георгиев, известен като Фронтиер.
Като доказателство за твърденията Янев зачете доклади на прокурори до шефа им по онова време Борис Велчев. В тях, например, тогавашният шеф на следствието пише, че е бил подложен на грубо отношение и въпроси от страна на Овчаров за това защо „твоите служители все още разследват моя приятел Красимир Георгиев”.
Според друг разсекретен документ излишни посредници прибирали големи печалби от разпределението на електроенергията у нас. Така например умишлен договор с швейцарска фирма за 316, 7 млн. лева ощетила българската хазна с над 90 млн. И тази далавера била разследвана, но следствието - смачкано, твърди лидерът на РЗС.
Действително след едногодишно разследване прокуратурата не повдигна никакви обвинения срещу замесените в аферата. Скандалът обаче коства постовете на Румен Овчаров и Корнелия Нинова. Висшият съдебен съвет пък уволни следователка Шарланджиева, а Ангел Арександров се оттеги като шеф на следствието.
Поне на декларативно ниво разследването целеше да разбере дали Овчаров е опънал политически “чадър” над Красимир Георгиев по делото за злоупотребите в софийското топлофикационно дружество и дали Александров е разпространявал следствена тайна по случая.
Скандалът "Овчеров - Александров", който е достоен пример за корупционните практики по високите властови етажи тогава привлече  вниманието и на Европейската комисия, която отклони поканата да изпрати свой представител да следи разследването, но настоя българските власти изяснят казуса пълно и безпристрастно.
 
Цялото видео можете да гледате тук.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".