Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Бойко ще реве като карпатска мечка срещу Цветанов

в. 24 часа 09.05.2010/18:13 - a  a  a

 

С Яне Янев, лидер на РЗС, разговаря КАЛИНА ВЛАЙКОВА
 
- Г-н Янев, откъде знаехте предварително, че Цветан Цветанов ще бъде кандидатът на ГЕРБ за президентските избори, та го обявихте преди премиера?
- Още когато Цветанов е номиниран за министър и вицепремиер, в тесен кръг Бойко Борисов е споделил, че той ще бъде кандидатът за президент. Тогава все още ние бяхме в добри отношения и имахме постоянна комуникация. Самият Цветанов вече е водил разговори с консултанти от чужбина за предизборната си кампания. Той може да стане кандидат-президент на ГЕРБ и през главата не Бойко.
 
- Какво искате да кажете - той все пак е кандидатът на Бойко Борисов и ГЕРБ?
- Цветанов е готов да сложи динена кора на Борисов в първия удобен момент и се подготвя за това отдавна. Борисов умело прикрива и неглижира този проблем, но ще реве като карпатска мечка срещу Цветанов. И този рев ще е много по-силен от този на Костов срещу Бонев и на Станишев срещу Петков.
 
- А вие защо се включвате с атаки към Цветанов? Защото и за Алексей Петров той е основна мишена.
- Омръзна ми да се бръщолевят дивотии за този Алексей Петров. Само ще загатна, че той е писал собственоръчно доноси срещу активисти на РЗС. Скоро ще кажем всичко по този въпрос. Просто ако досега сме били толерантни към Цветанов и сме атакували повече Борисов, сега Цветанов изцяло се е откъснал от реалността и започва да предприема опасни за държавата действия.
 
- Дайте примери, защото според обществото той най-добре си върши работата от целия кабинет.
- Част от операциите планира по много интересен начин. Пресмята в кой избирателен район коя партия има най-големи шансове, за да й нанесе удар. Така си разчиства терена. Праща свои верни депутати при бизнесмени, на които им се казва да не се занимават с РЗС или друга партия, защото “ще ви изпратим качулките и на вас”.
В това число са изпращани и данъчни служители при наши активисти. Незаконно са нахълтвали и при наши членове в моя роден Сандански. Влизат ненадейно в техен магазин, затварят вратите без никакво право, бъркат по шкафове, ровят в компютри...
 
- Имате ли доказателства за тези твърдения, защото Цветанов може да ви даде под съд за клевета?
- Изобщо не се притеснявам.
 
- Казахте, че масово се отварят приключени дела с цел политически натиск.
- Много опасна тенденция! Ще поискаме среща с главния прокурор. Определени прокурори са превърнати в пожарна команда на Цветанов. Напомням им, че прокуратурата е към съдебната власт.
 
- Защо да не преглеждат стари дела, ако има потулени неща? Откъде знаете, че е с политическа цел?
- Получаваме сигнали. Идват хора и се оплакват. Удрят се хора предимно от дребния и средния бизнес. А това е гръбнакът на обществото! Затова действията на правителството, Борисов и Цветанов са опасни. Те са канцерогенни за икономиката!
 
-Ще дадете ли доказателства за твърденията си при обявяването на резултати от партийната ви операция “Мозъка”?
- Да. И ще ви покажем документи.
 
- Защо я кръстихте така?
- Ще разберете.
 
- Опит за подигравка с операциите на МВР?
- Част от операциите на МВР са полезни и бяха необходими, за да имат бандитите респект от държавата. Но прагът е преминат и вместо респект се създават вицове. А и ако от съответната операция в агенция “Митници” и в НАП няма приходи, те на практика са безсмислени.
 
- Борисов отчете добри резултати в митниците.
- Вече е време Бойко да закрие фабриката за словесни глупости. Това за митниците и НАП е същото като изказването му, че сме най-добре в Европа. Аз знам, защото като председател на комисията за борба с корупцията в парламента много внимателно наблюдавах тези сектори.
Положението в митниците е трагично, а събираемостта на данъците е под критичния минимум. Аз имам добър контакт с част от служителите в системата. Те ми казват как подборно се действа, едни се поощряват, други поръчково се “удрят”. Само преди 2 дни инспектори от НАП ми казаха, че телефонният тероризъм от страна на политици продължава с пълна сила.
 
- Как приемате антикризисните мерки?
- Когато бяхме в Международния валутен фонд и Световната банка в САЩ, в частни разговори високопоставени фактори бяха изумени как правителство може да си помисли да реализира над 50 антикризисни мерки. Необходими са 5 до 10, но солидни. Такава би било 30% съкращаване на администрацията. В България има държавни милионери, които получават нагло високи доходи, възлизащи на около 2 млн. лв. за мандат. Пример са служителите на БНБ, които в криза получават по-високи заплати дори от банкерите в най-проспериращи частни банки. Ще поискаме среща с УС на БНБ, защото банковата ни система има тежки проблеми. Ако така продължават, ще стигнем до тотална дестабилизация и банкова криза.
 
- Кои са тези банкери милионери?
- Високопоставени служители на БНБ с ненормално високи заплати и премии.
 
- Аплодирате заканите на Борисов да подаде оставка, но нали знаете, че предсрочни избори минават през служебен кабинет на президента и вероятно политическа криза?
- Предложението е негово. Откакто сме в опозиция, ние само го критикуваме. Сега най-после подкрепяме негово предложение. Трябва да се трогне. Нека го реализира, ние ще му помогнем. Ще се стигне до избор на ВНС, до нова конституция. И Борисов сам ще стигне до нашия извод, че трябва рестарт на старата корумпирана система. Само това може да спаси България. Сега гледаме до втръсване едни и същи етюди, без значение цар или генерал ни управляват.
 
- На чии разноски бе вашата делегация в САЩ?
- Билетите бяха от партията, а останалите разходи - от наши партньори там.
 
- Защо ви беше това посещение?
- Стартираха реални преговори между РЗС и Републиканската партия, със солидни конгресмени, които до края на годината ще дойдат тук. С част от тях договорихме по време на местните избори да изпратят екипи - модератори на нашата кампания.
Най-трогателна беше срещата ни с бившия военен министър на САЩ Доналд Ръмсфелд. Убеден съм, че ще дойде да представи новата си книга тук лично.
Имахме и много срещи с мозъчни тръстове. По техните данни за демографските, политическите и икономическите тенденции в следващите 20 г. може да се направи стратегия за бъдещето на България.
 
- Кои са партньорите с интерес да инвестират в подобна обиколка на една опозиционна българска партия?
- Не е тайна, че ние бяхме официално поканени от Американския еврейски комитет. Тяхното влияние в цяла Америка е изключително солидно. Сред домакините ни бе и Световната асоциация на арменците.
 
- Откъде тези близки връзки с евреите? Имахте скоро и гости от Мосад.
- Не забравяйте, че съм председател на парламентарната група за приятелство на България с Израел.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".