Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Румяна Желева все още е управител на търговска фирма

Mediapool 18.01.2010/21:01 - a  a  a

Външният министър и български кандидат за еврокомисар Румяна Желева все още се води управител на фирмата "Етко – Шнайдерс" ООД и към днешна дата, сочи актуалното състояние на дружеството, с което Mediapool разполага.

В понеделник вечерта юридическата служба на Европейския парламент оневини Румяна Желева, заявявайки, че в качеството си на кандидат за еврокомисар тя не е нарушила правилата за финансова прозрачност на ЕС.
Извън въпроса дали тя може да заеме поста еврокомисар, според българското законодателство Желева със сигурност няма право да бъде министър на външните работи, след като все още се води управител на фирма.
"Етко-Шнайдерс" все още не е пререгистрирана в Агенцията по вписванията, но това не противоречи на закона, защото срокът изтича в края на 2010 г. Така единствената актуална регистрация на дружеството остава в Софийския градски съд. Според справката към 18 януари 2010 г., Румяна Желева е управител на фирмата, чийто собственик е дружеството "НИФ Труд" АД.
Българският външен министър е вписана като управител на 1 ноември 1999 г. и до този момент няма регистрирана промяна в това състояние. Фирмата се води с капитал 5 000 000 лева и според регистъра е "действаща". Тя е регистрирана да извършва най-разнообразни дейности като преработка, производство, сделки с недвижими имоти, търговско представителство, туризъм, строителство и др.
От регистъра по БУЛСТАТ става ясно, че Румяна Желева е и член на управителния съвет на "Мениджърско-работнически приватизационен фонд "Труд и капитал" АД. Това дружество притежава 0.982% в "НИФ Труд".
Скандалът за конфликт на интереси около Желева избухна при изслушването й пред Европейския парламент на 12 януари, но той се завъртя около участието й във фирмата "Глобал консулт", за което сигнализираха същия ден БСП в София, а НДСВ чрез евродепутата си Антония Първанова в Брюксел.
Според Търговския регистър Желева е продала дела си във фирмата през април 2009 година. Това не създаде проблеми около нейното място в правителството.
От миналата седмица юридическата служба на ЕП проучва казуса именно с тази фирма. Според източници на АФП въпросът вече е практически решен и становището на службата ще е, че "декларацията за лични финансови интереси, която тя е направила, за да стане комисар, отговаря на реалността".
Юридическата служба на ЕП не се занимава с въпроса дали Желева е била в конфликт на интереси и дали са допуснати нередности за предходния период, в качеството й на евродепутат, а също така и в качеството й на български външен министър.
В становището се посочва, че Желева наистина е продала дяловете си във фирмата "Глобал консулт" през април 2009 г., пише АФП.
От публикация в блога на Атанас Чобанов става ясно, че на 30 юли 2009 г. Румяна Желева обявява в декларацията си при встъпване в длъжност като външен министър, че 12 месеца преди назначаването си е била в управлението на фирмата "ЕТКО-ШНАЙДЕРС". За "НИФ ТРУД" тя не е обявила нищо.

 
Според фирмения регистър Румяна Желева е била в управлението на "ЕТКО-ШНАЙДЕРС" - ООД и на 17 декември 2009 г., когато подава декларацията си пред ЕК.

 
Данните от неофициалния раздел на Държавен вестник сочат, че до момента Румяна Желева не е излизала от дружеството "ЕТКО-ШНАЙДЕРС". Последното регистрирано вписване е от 2005 г, когато фирмата е напусната от съдружника на Желева. 


 
В крайна сметка излиза, че декларацията за лични финансови интереси, която тя е направила, за да стане комисар, не отговаря "на реалността".
В първата си декларация като евродепутат, когато е избрана през 2007 г., Желева посочва участието си с в "Глобал консулт". Във всички следващи декларации пред ЕП тя не е декларирала каквито и да е участия.
Правосъдният министър Маргарира Попова призова в понеделник "да охладим емоциите си и да разсъждаваме добронамерено и нормално".
"Не трябва заради желанието и особените нагласи, колко не желаем определена личност да стане еврокомисар, да обругаваме нещо, което е ясно, конкретно и представлява законите ни", коментира темата министърът.
Преди седмица Министерството на правосъдието изпрати свой анализ в Брюксел, в който се казва, че участието на Желева във фирма "Глобал консулт" не представлява конфликт на интереси със статута й на евродепутат.
Становището на МП представлява най-общо кратък преглед на българското законодателство по въпросите за съвместимостта и конфликта на интереси. Аз го подкрепям. То не задължава никого. Правникът не е закон и в това няма никакво съмнение, каза Попова.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".