Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти i87 wa shere Публичен регистър

От РЗС искат правителството да внесе поправки в законодателството за нелегалния алкохол

Агенция Фокус 27.10.2009/14:32 - a  a  a

Призоваваме Министерски съвет и ГЕРБ преди внасянето на републиканския бюджет да внесе поправки в законодателството свързвани с ощетяването на бюджета в особено големи размери, заради не внасянето на акцизи и данъци и заради нелегалното производство и търговия с фалшив алкохол. Надяваме се правителството да предложи пакет от мерки в тази сфера. Това каза на пресконференция лидерът на РЗС Яне Янев, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Янев годишно държавата губи над 300 млн. лв. от нелегалния алкохол. Има контрабанден внос и митнически измамни схеми за фиктивна търговия на алкохол и източване на ДДС, като вносът е от Молдова, Украйна и Румъния. „Тук има голямо количество алкохол, който изобщо не се транспортира и така се източва ДДС”, обясни Янев. По думите му, от тези държави се внася също джибри и утайки, като от тях се произвежда вино от нисък клас, а цената му е около 4 лв.
Според Янев, се внасят и фалшиви бандероли от държави като Турция, като така държавата годишно се ощетява между 100 и 200 млн. лв.
Председателят на Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки Бранимир Ботев обясни, че цената е критерий за качеството на алкохола и има минимални прагове, под които качествата на алкохола са съмнителни. Продажбата на наливен алкохол в пластмасови съдове е забранено от закона, но няма контрол в тази посока, обясни Ботев. Той допълни, че голяма част от хотелите които това лято са предлагали услугата „ол инклузив” са ползвали именно такъв наливен алкохол, който е бил на цена 2- 2.5 лв. за литър. От асоциацията са проверили различни мостри от т.нар. домашен алкохол и при тях са установени наличие на пестициди, което е било 7-8 пъти над допустимото. Според Ботев, алкохолното производство трябва да се контролира не само, заради постъпленията в хазната, а и заради здравето на хората. Проблем се създава и с имиджа на легалните български алкохолни продукти. Има данни, че в България се правят фалшификати на известни марки алкохол.
Френско изследване е показало, че на местата, на които е отглеждан тютюн, след това стават за производство само на грозде, обясни Ботев и предложи МЗХ да помисли за създаване на стратегия в тази посока, защото ЕС ще субсидира за последна година тютюнопроизводството.
 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".