Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Димитър Чукарски: Трябва да намерим сили да се еманципираме от съветския модел на въоръжаване

Агенция Фокус 03.08.2009/15:32 - a  a  a

Председателят на комисията по външна политика и отбрана Димитър Чукарски в интервю за Агенция „Фокус”.

Фокус: Г-н Чукарски, заговори се за ревизия на закона за отбраната – смятате ли, че трябва да има промени в него, и ако трябва, в коя част?
Димитър Чукарски: Личното ми становище е, че заедно с Министерството на отбраната, и по-точно с политическото ръководство, трябва да обсъдим как стоят нещата със закона и това къде са необходими промени. Моят стремеж е да не се правят във всеки един закон по няколко промени на мандат. Един закон трябва да бъде преценен от всички страни и когато се направи промяна, тя наистина да бъде еднократна, така че да не се налагат промени всяка година. Друго, което според мен е важно в областта на отбраната е, да видим как вървим с графика по програмата за модернизация на нашата армия - План 2015. Това, което за мен е все още неясно, е как се направи изборът да бъдат модернизирани стари военни съоръжения и техника. Вярно е, че те до голяма степен отговарят на изискванията на НАТО. Моето становище е, че всяко едно харчене на средства за модернизация на Българската армия трябва да бъде правено, оценявайки всички положителни и отрицателни страни. Най-важното е, че ние трябва да намерим сили да се еманципираме от съветския модел на въоръжаване, защото ние отдавна сме приключили с членството си във Варшавския договор и сега няма нужда да продължаваме да робуваме на такива стари като концепция идеи. Нямам пред вид дори, че тази техника е морално остаряла, защото в руската армия тя пасва много добре на тяхната концепция за отбрана. Но ние все пак сме част от друга система за колективна отбрана, където има друго въоръжаване. Тази система функционира по друг начин и е добре ние да бъдем с техника, която се доближава до тяхната или е като тяхната, за да може да се чувстваме достатъчно сигурни. Другото, което е много важно – аз ще искам и ще говоря с министъра на отбраната ние да планираме международните мисии, в които имаме участие с наши контингенти доста по-отрано, за да можем да ги обезпечим с необходимото въоръжение и ресурси, така че да не се получават неща, които се случиха в Ирак в по-отдавнашни времена. Всички тези неща са много важни, но пак казвам – много важно е, промените, които ще се правят в законодателната сфера да не се правят по няколко пъти на година, както се е случвало с много други важни закони. Надявам се, че министерството ще има такава инициатива за еднократна промяна, която да бъде наистина сериозна. Разбира се, смятам че и всеки един от народните представители с правото си на законодателна инициатива може да направи съответни предложения. Комисията е тази, която да прецени, съответно и пленарната зала, дали предложенията са уместни или не.
Фокус: Една друга болезнена тема в областта на отбраната е бюджетът – запознат ли сте как стои този въпрос? Има ли бюджетен дефицит в Министерството на отбраната?
Димитър Чукарски: Не съм запознат, но ще се запозная с първата си среща с министъра на отбраната. Всеки ден излизат различни информации за пробойни в бюджетната сфера. За съжаление и към днешна дата не знаем какви са реалностите и може би ще отнеме поне две-три седмици докато нещата станат напълно ясни.
Фокус: Ако бъде открит такъв дефицит, какви са механизмите той да бъде компенсиран?
Димитър Чукарски: Вие разбирате, че на първо място трябва да ограничим разходите или поне частта „ненужни разходи”. Трябва да видим и от коя собственост, която Министерството на отбраната имаше и от която много добре намери как да се освободи през последните години, невинаги в интерес на държавата, трябва наистина да намалим разходите, колкото и да звучи клиширано. Разбира се, това е отговорност на министерството. Това, което ще се иска от нас, като законодателен орган смятам, че ако е разумно, ще го приемем в максимално кратки срокове.
Фокус: Продажбата на имоти влиза ли в този механизъм за компенсиране на дефицита?
Димитър Чукарски: Ако той се яви част от концепцията за „закърпване на дупки” и тези имоти носят само разходи по тяхната поддръжка – знаете, голяма част от военните имоти в момента генерират единствено разходи за охрана и поддръжка. Ако тези средства могат да бъдат спестени, ще трябва да се направят съответните стъпки.
Фокус: Има ли вече насрочени заседания на комисията?
Димитър Чукарски: Има две насрочени заседания – на 12 и 19 август. Оказа се, че имаме вече достатъчно документи, внесени в комисията, така че се наложи да бъдат насрочени две заседания. Това са ратификации, по които нашата комисия е водеща.
 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".