Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев, лидер на „Ред, законност и справедливост“: Защо Драшков, Хавальов и Мургина още не са арестувани?

в. Класа 27.07.2009/18:09 - a  a  a

 Г-н Янев, миналата седмица РЗС внесе законопроект за промени в Закона за избори за Велико народно събрание (ВНС), за свикване на ВНС, което да гласува нова конституция. Казвате, че тепърва ще се избистрят промените в основния закон в зависимост от това какви са предложенията на ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака“. За какви промени ще настоявате от РЗС?
- Трябва да се извършат промени от най-ниското йерархично звено на управлението до най-високото. Да започнем от кметствата. Местното самоуправление през последните 20 години не съответства на европейското. Считам, че общинските съвети и кметовете не могат да останат с този статут и с тези си правомощия. Примерно, ако се дадат по-големи правомощия на кмета, той трябва да председателства и общинския съвет. Също така, ако се прецени, че властта трябва да бъде в ръцете на местния парламент – кметът трябва да се избира директно от общинския съвет, а не както е в момента. Според мен също няма смисъл от такъв тип областни администрации. Областният управител трябва да бъде премахнат като структура. В момента се получава така, че областният управител по-скоро пречи, отколкото помага на общинските съвети. Той трябва да се избира или пряко от народа, или да се премахне като институция. Следващият етап е Министерският съвет. Когато премиерът полага клетва пред Народното събрание, трябва да се представят не само структурният и персоналният състав на МС, но и да се предлага управленска програма, която да е конкретна, със срокове – и нейното неизпълнение да бъде възможност за отстраняване на правителството.
Българският парламент е анахронизъм по начина, по който изглежда в момента. Той трябва да стане законодателен орган, а не както е сега – огромна част от законопроектите се правят от чиновниците в различни министерства.
Освен това броят на депутатите трябва да се намали от 240 на не повече от 120.

- Зам.-председателят на РЗС Атанас Семов каза, че правомощията на президента трябва да се разширят. Ще предложите ли подобни промени в конституцията?
- Трябва да се знае дали България е президентска или парламентарна република. В момента има много проблеми, които възникват и са възниквали през целия преход между президента, законодателната и изпълнителната власт. Това, от своя страна, създава институционални кризи. Въпросът за правомощията на президента трябва да се реши с референдум – хората да решат дали той да има повече права, или да има представителна функция и да се избира от парламента. Ние сме формирали голям експертен екип, който работи по новия проект за конституция, и ще го оповестим след време, инициирайки обществена дискусия. Много е важно каква ще бъде реакцията на ГЕРБ, Синята коалиция и „Атака“ по отношение на тези наши идеи.

- Румен Петков твърди, че от РЗС предлагате разширяване на правомощията на президента, за да подготвите президентски пост с повече власт за Бойко Борисов след две години. Как ще отговорите на тези подозрения?
- Румен Петков не искам да го коментирам, защото е представител на най-ретроградните сили в БСП. Поведението му е на БКП функционер от 60-те години; той не е съвременен политик. Какво разбира Румен Петков от конституцията, за да го коментирам?!

- Обявихте, че давате 6-месечен кредит на доверие на Бойко Борисов. Какво трябва да не направи ГЕРБ, за да оттеглите подкрепата си от тях?

- Редно е ГЕРБ да получи пълен кредит на доверие, след като спечели такъв огромен вот от българските граждани за генерална промяна във всички области – здравеопазване, образование, борба с корупцията, социална политика, съдебна система, сигурност. Но никой не може да пренебрегва РЗС като фактор в политиката и ако ГЕРБ с мисли, че те са единствената партия, която трябва да определя дневния ред – тогава ще оттеглим подкрепата си. Нашата стратегическа цел е свикване на ВНС и нова конституция – и ако ГЕРБ не ни подкрепят, няма да ги подкрепим и ние. Впрочем, ако на един етап има вътрешен спор между партиите от конституционното мнозинство – ГЕРБ, Синята коалиция, „Атака“ и РЗС, – трябва да се върви към референдум: самите граждани да кажат дали са „за“ или „против“ свикване на ВНС.

- Как гледате на факта, че в момента партията, която подкрепя ГЕРБ най-безрезервно и безусловно, е „Атака“?

- Не вярвам, че Борисов разчита само на „Атака“. Знаете как страните - членки на ЕС, гледат на Волен Сидеров. Неслучайно евродепутатите на „Атака“ стоят в ъгъла на Европейския парламент, без да са в нито една парламентарна група. Опасно е да се рискува и да се стигне до коалиция само между ГЕРБ и „Атака“.

- Синята коалиция реагира остро срещу назначаването на Божидар Димитров за министър без портфейл, тъй като е бил сътрудник на ДС. Каква е вашата позиция по въпроса?
- Синята коалиция не е наясно със себе си. Един ден имат една позиция, друг ден друга. Тези пет партии в Синята коалиция са като орел, рак и щука и тяхното поведение през последните няколко дни показа, че те са на път да подменят вота на избирателите, както направиха и по време на местните избори в София – бяха в коалиция до изборите, но след изборите се разделиха. Освен това не е редно точно пък от тяхна страна да поставят този въпрос – защото през годините е имало много министри и депутати от СДС, които са били агенти на ДС. Самият господин Костов е прикривал агенти на ДС като министър-председател. Ние сме за лустрационни текстове на принципна основа. Но, от друга страна, подкрепяме Борисов и му даваме шанс да си изгради екипа. Щом е преценил така – няма да му се бъркаме, нека той да носи отговорност.

- За ключови комисии в парламента - като тези за борба с корупцията и контрол на ДАНС, бе избран паритетен принцип с ротационно председателство. От РЗС обаче искахте член на вашата партия да оглави тези комисии, тъй като сте най-силни в тези области. Разочаровани ли сте от решението на парламента?
- Аз не зная как ротационно ще бъде председателствана комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси от Румен Петков и Касим Дал, например. Това ще породи много силна обществена реакция. Но щом като ГЕРБ са решили да наложат този начин със силата на мнозинството, проблемът е техен.

- Все още няма резултати от поисканата от вас проверка в избирателните списъци в Турция. Как си обяснявате това?

- Огромна част от институциите в държавата са все още на БСП, ДПС и НДСВ. Мигновено тази проверка не може да се свърши – тройната коалиция все още имат лостове за влияние, а ЦИК е формирана от политически квоти, съобразно които мнозинство има тройната коалиция. Затова се бавят. Затова се бавят и по сигналите ни за корупция. Очакваме например всеки момент компетентните институции да дадат ясни знаци пред Брюксел и пред българското общество, че за борбата с корупцията няма ваканция, няма почивни дни и периоди на междувластие.
Още утре (днес - б.ред.) ние ще настояваме и ще видим докъде са стигнали преписките по нашите сигнали, свързани с бившия шеф на ДАНС Иван Драшков. Учудени сме от това, че все още няма конкретни действия и постановления за него. Още повече че съвсем наскоро прибавихме един документ, от който е ясно, че синът на Иван Драшков е купил земя в Рибарица за 11 стотинки на квадратен метър, иначе струваща стотици хиляди евро.
Ние дадохме сигнал за един бандит на име Арбен Хавальов, който под чуждо име, под чужда самоличност – като Антон Белев – има доказани престъпления по източване на ДДС. Хавальов притежава комплекс в Рибарица, който се води на Доган – за него сме дали достатъчно убедителни доказателства и той не трябва да е на свобода. Но институциите трябва да спрат с общите приказки и да действат.

Интервюто взе Райко Байчев
 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".