Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев и Димитър Абаджиев поискаха свикване на Велико Народно събрание и нова Конституция

bgfactor.org 19.07.2009/12:45 - a  a  a

 

“До края на тази седмица ще внесем Закон за допълнение и изменение на Закона за избор на Велико Народно Събрание”, каза Яне Янев, лидер на партия “Ред, законност и справедливост”, на пресконференция по повод необходимостта за свикване на Велико Народно събрание и приемане на нова Конституция, предаде агенция “Фокус”.
        Яне Янев каза, че заедно с Димитър Абаджиев ще преложат на всички опозиционни партии и независими народни представители да подпишат законопроекта и да бъдат негови съвносители. Предложението ще бъде отправено и към ОДС, ДСБ и “Атака”.
        По думите на Янев в зависимост от това дали те ще подпишат и ще подкрепя тяхната идея, ще се разбере дали наистина желаят радикални реформи.
        Според него, свикването на ВНС и приемането на нова Конституция е единственият начин да се прекрати мандатът на дейставащите институции и заедно с тях този на “архитекта на тройната коалиция – президента Геогри Първанов”.
      Янев смята, че сега е моментът цялата опозиция да се обедини около три важни цели – цялостна реформа на политическата система; свикване на ВНС и приемане на нова Конституция. Той смята, че не е удачно да се правят промени в настоящата Конституция, а е необходимо гласуването на “нова европейска конституция”. Приемането на нова конституцуя се налага и заради това, че в нея са заложени всички пречки във взаимодействието на основните институции в държавата.
     “Няма ясна демаркационна линия между законодателна и изпълнителна власт. Нещо повече, България е единствената страна-членка на ЕС, в която всичко по отношение на субординацията и правомощията е сбъркано”, допълни Янев. Като доказателство за тезата си той посочи, че няма ясно дефинирани правомощия и само чрез приемането на нова Конституция ще се стигне до истинска промяна и край на прехода.
    От своя стран Димитър Абаджиев отбеляза, че чрез свикаване на ВНС ще се реализират идеите за смесена избирателна система и възможността за радикална промяна на съдебната система. Практическото осъществяване на това обче е възможно само ако всички опозицииони сили подпишат проекта за свикване на ВНС. “Това е начин Тройната коалиция да бъде притисната и по този начина да се види, че има опозиция”, каза още Абаджиев.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".