Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: Каскада от фалити чака държавата, трябва ни нова конституция

29.06.2009/13:17 - a  a  a

Готвим фронт срещу Доган

Имам 10 условия към Борисов и Костов, казва Яне Янев

 

 Лидерът на "Ред, законност, справедливост" Яне Янев смени акцента на предизборната си кампания от "спри корупцията" към да "спрем доганизацията на България". Двете са свързани, обяснява Янев и предупреждава, че ще блокира границата с Турция, за да предотврати влизането на автобуси с избиратели на ДПС. Свикване на Велико народно събрание и нова конституция на страната пък са основните искания на Янев след избора на следващия парламент.

- Г-н Янев, какви действия планира РЗС около деня на вота?
- РЗС се оказа единствената политическа сила, която има куража да активизира гражданското общество да се противопостави на опитите за пълзящ преврат в държавата. Доган чрез административен, икономически и религиозен натиск заставя хората насила да упражнят правото си на глас и това нещо може да изроди демокрацията до такава степен, че всичко, което България е завоювала през 20-годишния преход, да се разпадне за броени месеци. Пред България стои опасността да ни лишат от право на глас в общоевропейските институции и да ни наложат допълнителни санкции и предпазна клауза в областта на правосъдието и вътрешния ред.
- Доган обаче заяви, че му правите голяма услуга с призивите си "Спри доганизацията". Не смятате ли, че атаките по-скоро ще окажат мобилизиращ ефект върху електората? В момента като че ли сценарият е "Всички срещу ДПС".
- Не всички са срещу ДПС. Не съдете по думите, а по действията. Да сте видели "Атака" да правят нещо срещу Доган, особено в последните месеци? Няма го дори това крещящо и на високи децибели говорене, което е имало преди. Какво правят сателитите на Доган - БСП, НДСВ и ЛИДЕР? Просто го подпомагат. Пуснаха декларации срещу него след тиражирания скандален запис, а всъщност цялата власт е у тях. Те не предприемат никакви действия, за да спрат Доган и по отношение на разкритите в Турция избирателни секции. В техни ръце е външното министерство, Министерският съвет. На практика са се договорили с Доган и тъй като той им е донор в много избирателни секции, всичко вече става съвсем ясно, особено от тази знакова подкрепа на Доган за Румен Петков. Чрез него той разчита окончателно да превземе БСП и така червените ще станат фракция на ДПС. Погледнете Синята коалиция и ГЕРБ - освен изказвания, нека да подкрепят и нашите действия за масови протести, блокирания на границите за недопускане на тази инвазия от турски гласове. И ако трябва да направим и живи вериги пред външното министерство, но да ги заставим да намалят наполовина секциите в Турция. Да спрат гласуването с фалшиви документи за самоличност и да дадат възможност за демократични наблюдатели, на които държавата да им плати пътуването.
- А в деня на вота ще предприемете ли блокада на границата?
- Взехме решение за общонационален протестен митинг на 3 юли под наслов "Спри доганизацията" на пл. "Св. Неделя" и пред централата на ДПС. На този митинг с гласуване ще вземем решение дали ще предприемем гражданско неподчинение по време на изборите и в деня преди тях. Но ако дотогава не са предприети действия, ние сме категорични - ще направим всичко, за да защитим националните интереси.
- Смятате ли, че изборният закон до голяма степен предреши разпределението на мажоритарните мандати?
- Този закон наруши всички принципи на демокрацията, създаде пълен политически разврат. Най-страшното политическо явление за България е доганизацията, която е част от коалиционните схеми и която цели чрез икономически и религиозен диктат да завземе изпълнителната и законодателната власт в страната.
- Следващото правителство обаче ще е предизвикателство не само откъм съставяне, но и откъм функциониране, защото ще трябва да управлява в пика на финансовата криза. Какви са най-важните антикризисни мерки, които новият кабинет трябва да предприеме?
- Първо, трябва да се създаде гаранционен фонд за всички средни и дребни предприемачи и производители. Те по независещи от тях причини трябва да плащат огромни лихви на банките, които правят политика, нямаща нищо общо със случващото се в Европа. Лихвите по депозитите да отидат на европейско ниво, защото това ще свали и лихвите по кредитите. В противен случай в държавата ще има каскада от фалити. Нашата теза е, че в такъв случай трябва да има незабавни антикризисни и антикорупционни мерки срещу източването на републиканския бюджет през Национална агенция "Митници", през НАП, през обществени поръчки и заменки. Това ще спести на българските данъкоплатци няколко милиарда, за да може тези пари да се дадат на най-ощетените от кризата, да се инвестират в здравеопазване, образование, инфраструктура, да се запазват работни места - като предпазна мярка срещу завихрящата се безработица. Трябва да се налеят пари в инфраструктура, земеделие и обслужващия сектор. Той може да създаде възможност за много нови работни места.
- Водите ли вече преговори с ГЕРБ и Синята коалиция?
- Ще имам към тях 10 условия, за да работим заедно. Едно от тях е 41-вото народно събрание да бъде незабавно разпуснато, да се свика Велико народно събрание и да се състави нова конституция. Това няма да е пагубно в условията на криза - ВНС е единственият гарант за сигурност, ще положи нови темели, които ще гарантират нов ред и държавност, икономическа стабилност. Ще настояваме да се приеме законодателство, според което царските имоти да се върнат на държавата. Трябва да се прекратят мандатите на всички избрани в последния момент шефове на БНБ, КРС, НОИ и т.н. Да се разсекретят договорите на монополните дружества като ЧЕЗ, ЕОН и т.н. и да се гарантира, че те ще спрат рекета към българските потребители.

 

 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".