Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

РЗС: Да запазим медицинските сестри на работа у нас

Dariknews 02.07.2009/11:44 - a  a  a

 

Водачът на листата на партия „Ред, законност и справедливост" в 24-ти избирателен район в столицата, Надежда Тодоровска, организира пунктове за мерене на кръвното налягане. Д-р Тодоровска е и заместник генерален директор на Българския червен кръст. В организацията работи повече от 10 години. Ето какво каза тя за инициативата на РЗС:

Г-жо Тодоровска, организирате безплатно мерене на кръвното налягане, кажете къде се случва това, на колко места и възползват ли се хората?

Ще се случи на шест места - на Герена, в градинката „Свети Седмочисленици", в началото на алеята на НДК, градинката зад ЦУМ, където има минерална вода и има възможност за хората освен да си налеят от чешмите хубава прясна вода, да им бъде премерено кръвното налягане, на „Плиска" и на пазара на „Дружба" 1. Това са местата, където партия „Ред, законност и справедливост" организира тази кампания, за да може да покаже още веднъж, освен чрез своята платформа, и програма за бъдещо управление в здравеопазването, а именно да демонстрира желанието да бъде близо до хората и техните здравословни проблеми. За голямо съжаление в България през последните години се наблюдава как две трети от средствата, осигурени за здравеопазване, отиват не в доболничната помощ, а са насочени изцяло за финансиране на дейностите в болниците - било то ремонти, обзавеждане, оборудване и съответно клинични пътеки, които на практика водят до много спорове между специалисти - доколко добре са направени, дали реално отчитат разходите на болниците и т.н. Много важно е приоритетът да се насочи именно към профилактиката и към отделянето на достатъчно средства в здравеопазването за доболничното лечение. Изключително погрешно е мнението, че реформата, която започна преди близо 10 години в доболчниното лечение, е напълно успешна и приключила. Виждате, че много семейни лекари не могат да изпълнят своите ангажименти към пациентите, защото когато 2000-3000 души са в техния списък, те не могат да оказват именно тази помощ и подкрепа, от която имат нужда хронично болните и хората с трайни увреждания.

Защо решихте точно чрез тази форма - мерене на кръвно налягане - посланията ви за здравеопазването да стигнат до хората?

За съжаление, България е водач в листата на най-заболелите хора от сърдечно-съдови заболявания. Една висока цифра е и смъртността, която се определя именно от този тип заболявания. Контролът както на кръвното налягане, така и на кръвната захар са едни от най-важните, за да могат да се избегнат усложненията и съответните по-късни лечения в болнични заведения. Защото най-скъпото лечение е болничното. А много хора биха премерили кръвното си налягане, ако имаха по-лесен достъп до своите лични лекари. В много случаи личните лекари са в бившите поликлиники, които са така организирани, че хората трябва да се качват два-три етажа пеша нагоре, което затормозява и затруднява възрастните. Естествено е това нещо да се случи някъде на оживено място, където те биха могли директно да го направят без да имат проблеми.

След като ще мерите кръвното налягане на хората, освен констатация какви са стойностите им в момента, ще им давате ли консултации?

В шатрите, които ще подготвим, ще има водещи медицински сестри. Една друга позиция на партия „Ред, законност и справедливост" е да може да се даде възможност на медицинските сестри у нас максимално да бъдат ангажирани на работа в нашата страна, а не, както сега се случва, голяма част от тях да напускат страната ни и да работят в други държави. За да могат обаче те да работят у нас, е хубаво да се направят някои промени в закона за здравето, така че да се осигури автономност на тази професия, да имат възможност да реализират на друго ниво своите познания. В другите европейски държави, в Австрия, в Италия, в Германия, има т. нар. сестрински центрове, които са леснодостъпни и са във всеки квартал на града или в жилищния район, така че да могат хората лесно да бъдат обгрижени и да получат онази медицинска профилактична грижа, която в България вече почти е забравена. Ние сме единствената държава, в която медицинските сестри са колкото лекарите. Нормалното съотношение е медицинските сестри да са три пъти повече от лекарите, които са в съответната държава.

 

 

 

 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".