Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Антоанета Христова: Информацията за дейността на българските евродепутати не е достатъчна, за да мотивира хората да гласуват

Агенция Фокус 21.05.2009/10:59 - a  a  a

Защо е важно да се гласува на предстоящите евроизбори и какъв е образът на българските евродепутати - по тези и други въпроси Агенция “Фокус” разговаря с политическия психолог Антоанета Христова, която е и кандидат за евродепутат от листата на партия „Ред, законност и справедливост”.

Фокус: Защо трябва да се гласува на предстоящите избори за Европейски парламент? По какъв начин това ще се отрази на живота в страната и на отделния човек?
Антоанета Христова: Трябва да се гласува, защото в Европейския парламент се приемат закони. Лобирането и защитата на националните интереси ни засяга директно. Колкото по-качествени евродепутати имаме, толкова повече ще може да се чувстваме защитени и представени. Това е от значение, защото вече доста време сме в европейското семейство, а информация за ефективна защита на интересите ни нямаме. 
Фокус: Какъв трябва да бъде представителят на България в европейските институции?
Антоанета Христова: През погледа на човек, който живее в България, това, което сме чули за работата на депутатите там до този момент, е много малко. Ние не може да твърдим, че те не са работили или са работили много, защото отсъства комуникация между тях и нас. Основна част от отговорността за това носят именно евродепутатите ни, защото не беше добре организиран пиар-а им. Това нанесе вреда, защото пренебрегвайки комуникацията и отчетността, те девалвираха собствената си работа, което се отрази на мотивацията на българите да гласуват за Европейски парламент. Информацията не е достатъчна, за да мотивира хората, които живеят в България да отидат да гласуват. 
Фокус: Какви качества трябва да притежават тези, които ще ни представляват в Европейския парламент? Има ли място за националисти, например?
Антоанета Христова: В Европа политическите партии са представени много широко. Трудно е да се каже от кого имаме нужда и от кого нямаме нужда. Щом един човек има избиратели и те искат да имат представители в Европа, демокрацията дава възможност това да се случи на изборите. По принцип човекът, който е полезен там, би трябвало да бъде много активен, много широко скроен, много комуникативен, много отдаден на това да търси контакти, да създава лобита и да работи за България. Това да си европейски депутат е свързано с голямо натоварване. Тези хора постоянно пътуват, те са включени в една невероятно тромава бюрократична машина, която сама по себе си изморява, а камо ли да улеснява работа там. По линията улегналост или яркост на говоренето - не може да се прави разграничение дали един депутат е подходящ или неподходящ. По-важни са характеристиките да бъдеш много комуникативен, да можеш да осъществяваш контакти на различни нива, да можеш да печелиш приятели, да създаваш лобита. 
Фокус: Присъства ли байганьовщината в българските политици?
Антоанета Христова: Манталитетът на Бай Ганьо не случайно е описан от Алеко Константинов. Ние бяхме свидетели на невероятни политически сценки, на политически театър на много ниско ниво - свързан с разпределяне на места в листите, с разни средства за вмъкване в парламента, една особена привързаност към показността. Образът, който имат българските политици, е твърде байганьовски. Искам да подчертая ролята за това на законодателството, което не се промени и затвърди статуквото, връщайки 4 процентовата бариера. То даде възможност в парламента да влязат всички политически партии, които ако сме честни трябваше вече да са в историята. Това решение на Конституционния съд обслужи интересите на отделни “малки” лидери. 
Фокус: Дали на предстоящите избори ще станем свидетели на това, което описва и Алеко Константинов в своите фейлетони? Може би в не толкова груб вид, но вече сме свидетели на нападките между политическите опоненти. 
Антоанета Христова: Да. Аз смятам, че нападките ще ескалират. Смятам, че всички грозни практики, които са били използвани до този момент, ще бъдат приложени. Почти съм сигурна, че това изречение, което ЦИК наложи да го има във всички рекламни материали, а именно че купуването на гласове е абсолютно забранено - няма да бъде спазено. Тук именно ще се покаже дали държавата и контролните органи ще изиграят съответната роля. Очакванията на всички е това да не се случи. Наистина, ако контролът не се реализира, то няма да сме изненадани. Тази липса на изненада ще бъде лошата новина. 
Фокус: Може ли да направите прогноза за нагласите на избирателите преди изборите за Европейски парламент?
Антоанета Христова: Убедена съм, че евроизборите и изборите за национален парламент ще се слеят в едно и след три седмици ще имаме покачване на избирателната активност, именно защото ще се мотивират да изразят своите политически позиции. Това пък може да отлее вот по време на парламентарните избори. 
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".