Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: Знам къде са откраднатите милиони на българите

в. Стандарт 06.05.2009/20:19 - a  a  a

 

Лидерът на "Ред, законност и справедливост" Яне Янев набра огромна обществена подкрепа в последните няколко месеца, отбелязаха социолозите. Роденият в Сандански депутат направи серия от разкрития за различни афери в държавата. В момента партията на Янев организира срещи с избиратели в цялата страна под мотото "Не на корупцията".
- Г-н Янев, как стана така, че един депутат e на път да изземе функциите на прокуратурата и другите разследващи органи? 
- Нищо изненадващо няма в това. Държавата като цяло не работи, с малки изключения на определен брой съвестни магистрати и държавни служители. Всички останали са политически партизани. Между самата държава и гражданите има пропаст. В нея за 20 години пропаднаха много надежди на хората, които искаха реална промяна, нов живот, европейски стандарт. А не корумпирани чиновници 
по най-безобразния начин да се държат с редовите граждани. Ние извадихме всичко това на показ, защото хората ни припознаха за трибунал по справедливост, за нещо, което е над корумпираната и потънала в мафиотски схеми държава. Това, което сме постигнали - да ни вярват гражданите, е завоювано с много труд. Със сила, последователност и хъс да ударим по масата, без да ни интересува кой ще скочи срещу нас. 
- Обвиняват ви обаче, че сте "пощенска кутия" на службите, дори че прокарвате интересите на определени лобита в БСП. 
- Гражданите са достатъчно мотивирани, за да ни сигнализират за корупция по всички етажи на държавното управление. Получаваме информацията в нашите приемни в цялата страна. Източник номер две са европейски партньорски организации. А третият - държавни служители и магистрати, недоволни от притискащата ги корупция. Съумяхме да изградим начин, по който да запазим анонимността им. Чрез нашия сайт и електронната поща получаваме всеки ден сигнали. Имаме и безплатен горещ телефон. Сигурен съм, че на него получаваме повече сигнали, отколкото МВР на техните горещи линии за такива случаи. 
Нас ни обвиняват във връзки с БСП и службите тези, които се боят, че ще има рестарт на системата и ревизия на всичко, което се случи през последните 20 години. И ни обвиняват хора, които са работили в службите. Яне Янев не е бил шеф на НСС, нито пък сме имали каквато и да е взаимовръзка. Тези, които се договориха в началото на прехода за кръглата маса и за сформирането на политическия модел, така че да важи поговорката "Гарван гарвану око не вади", ги е страх от нас. Защото знаят, че в екипа на РЗС има извънсистемни играчи, извън този посттоталитарен, прокомунистически модел, който 20 години вече мъчи обществото. Затова те се опитват да ни дискредитират. Но това са опашати лъжи, които не издържат на проверката на времето.  
- Внесохте предложението бариерата за коалиции да бъде 8%, което се оказа доста сериозен удар върху опозиционните партии. Не пречи ли това допълнително за разчупването на съществуващия модел?
- Това, което сме внесли, е във връзка с наши действия години наред. Колегата Димитър Абаджиев внесе избирателен кодекс преди 3 години, в който се регламентират всички новости, свързани с въвеждане на европейското изборно законодателство в България. Внесох нов закон за политическите партии преди две години, после и поправки. Там се казваше с конкретни текстове как да бъдат премахнати от политическата система партиите-фантоми, партиите-мюрета и тези, които обслужват статуквото. Впрегнаха всякакви глашатаи да ни оплюват. 
На практика искаме да оставим в България не повече от 10-15 партии, какъвто е европейският модел. Категорично сме против БСП да лъже обществото, като си слага партии фантоми на разни роми и комунисти, на земеделци и леви земеделци, и се нарича "Коалиция за България". Бягат и се крият от собственото си име. 
Трябва да се престане и с това изключително лицемерие на Синята коалиция
Там са събрани куп килъри на синята идея. Тези, които докараха СДС от Орлов мост, където бяхме 1 милион души, до ликвидационен съвет, а сградата на "Раковски" 134 в призрак. Там няма хора, няма ги идеите, духа. СДС беше еманацията на желанието на българските граждани за промяна. Сега СДС и ДПС се събраха, за да могат да вкарат около 15 депутати, предимно бивши министри. Каква опозиция може да е това!
- А колко депутати ще успее да вкара РЗС ?
- РЗС е дългосрочен проект, който цели да наложи консервативните идеи в България след едно голямо тяхно отсъствие. То породи огромен дефицит в държавното управление. Ние все повече се превръщаме в гражданско движение, в национална кауза. Аз не знам точно каква подкрепа ще получи РЗС, но ще бъде много по-голяма от очакваната, тъй като не сме част от статуквото. И искаме държавата да не се взема на концесия от БСП и червения цар, от бившите комунисти в СДС. Или от ДПС, които са производни на старото БКП. Да дойдат хора с европейско мислене, които да дадат България в ръцете на гражданите. 
- В последните години обаче като че ли се нагледахме на месии, които идваха на власт с голяма подкрепа, а после балонът им се пукаше. Не се ли страхувате и вие от подобна участ?
- Такива мистификации имаше много - червеният цар, социалният президент, генералски атракции, националистически крясъци. Всичко това умори българите и затова ние искаме да стъпим на прагматична основа и здрав и проевропейски път. Няма държава, където да управлява консервативна партия и да има проблеми. 
- Какви конкретни мерки предвиждате?
- РЗС иска да се въведе нова финансова инфраструктура в държавата, която да спре течовете, кражбите и да не позволява огромна част от парите на българските данъкоплатци да бъдат източвани чрез ДДС, митнически измами, обществени поръчки и т.н. Под това аз разбирам нов ред в банковата система застрахователните дружества и при управлението на НЗОК и НОИ. Да се спрат, на първо място, източванията. Ако ние бъдем основен фактор в изпълнителната власт, ще разпишем програмни приоритети. Ще сложим срокове и ако не изпълним тези приоритети, ще се оттеглим от изпълнителната власт. Ние сме категорично против монополните групировки. 
- Преди време посочихте ГЕРБ като свой възможен партньор? 
- Правим разлика между ГЕРБ и Бойко Борисов. Той е явление, породено от острия дефицит на справедливост в обществото. Хората в негово лице видяха справедливия батко от Банкя, който по бързата процедура въвежда ред или поне демонстрира желание това да се случва. Но в ГЕРБ ни плаши милиционерският състав. Особено когато той се олицетворява от Цветан Цветанов. Социолозите дават на ГЕРБ и РЗС общо 127 представители. Още по-добре би било да влезе с нас и Синята коалиция. След изборите можем да създадем широко дясно обединение
Но без Движение "Напред". Ние бихме подписали следизборно споразумение, но ще обявим какви са условията ни преди вота. Едно от тях е свързано с нашата основна теза за ново Велико народно събрание и нова конституция. Ние считаме, че за да има ред, трябва да се промени радикално съдебната система. 
- Съобщихте, че планирате пътувания до Швейцария и Израел, по какъв повод са те?
- Ние знаем къде са парите, откраднати от българските граждани. Ще действаме предварително. Държа в Швейцария да се срещна с видни представители на прокуратурата, защото огромна част от незаконно присвоените пари от България са в тази страна. Искаме да имаме добри контакти и с Израел, там има институции, които работят може би най-добре в цял свят.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".