Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

ЯНЕ ЯНЕВ: МУРГИНА И КОВАЧКИ СА НАЙ-КОРУМПИРАНИТЕ!

blitz.bg 16.04.2009/13:27 - a  a  a

- Отдавна обещавате да кажете на българския народ кои са 100-те най-корумпирани висши държавни чиновници. Готов ли е вече списъкът, г-н Янев?
- Преди изборите ще бъде готов.

- Кои са сред първите 10?
- Мургина е на водеща позиция от висшите чиновници. От олигарсите – Христо Ковачки, а класацията на кметовете-феодали ще води задължително този на Хасково - Георги Иванов.

- Откъде получихте информация, че ще бъде повдигнато обвинение срещу бившата шефка на НАП Мария Мургина?
- Мисля, че е дошло време да се прекрати с въпросите откъде получаваме информация. Ние доказахме в обществото през доста дълъг период от време, че това, което правим, го правим предимно със съдействието на потърпевшите от корупция български граждани, със съдействието на високопоставени фактори от Европейския съюз. Неслучайно на нашия конгрес миналата седмица лично Джефри ван Орден заяви, че трябва да бъде пресушено блатото с корумпираните алигатори.

- Наричат ви “пощенска кутия”, намекват, че ви използват за разчистване на сметки. Обижда ли ви това?

- Главите на тези, които казват това, са пощенска кутия! През годините старата комунистическа номенклатура ги е напълнила с клишета, чрез които пази статуквото. Защото я е страх, че ако то бъде разрушено, 

ще има хора в затвора, ще има съдени, ще има конфискувани имоти, 

придобити с незаконни пари. 

- Все пак откъде имате достъп до такава информация?
- Много от моите колеги също имат възможност да разполагат с тази информация и също я получават, но не смеят нищо да кажат, защото така е по-лесно - да си седиш, да си част от схемите или да работиш за определени групировки, които те хранят вече 20 години.

Част от депутатите са част от корупционните схеми и са слепени като с лепило “Поксипол” за статуквото. Нямат смелостта и достойнството, вързани са за олигарси, за корумпирани държавни чиновници или за българския ъндърграунд. Платено е за тях да бъдат депутати. А освен всичко са и доста страхливи. Българският парламентаризъм се е свел до рутинно, безидейно и безизразно ежедневие по депутатските банки и в кафенетата наоколо, което отвращава огромна част от българските граждани. Някои депутати пък просто ги мързи... 

- Много народни избраници се отцепиха, за да се влеят в парламентарната група на “Ред, законност и справедливост”. Не допускате ли, че някои от тях просто виждат, че вие сте печелившият играч в момента и затова бързат да се присламчат към вас?
- На никого нищо не съм обещавал. 

Нито пари, нито постове!

Ние правим парламентарната група като щит, като възможност да се предпазим от порочната практика да се купуват цели секционни избирателни комисии. Партия, която няма парламентарна група, се лишава за изборите от три много важни предизборни механизми – от представители в секционните и районните избирателни комисия, от държавна субсидия... А ние държим да имаме държавна субсидия, защото разчитаме на нея – нямаме мафиотски пари да правим кампания. И на трето място – парламентарната група дава възможност за равномерно разпределение на времето в държавните електронни медии.

- Решихте да се явите самостоятелно и на парламентарните, и на изборите за евродепутати. Няма ли наистина за вас достоен коалиционен партньор? 
- Ще се явяваме като “Ред, законност и справедливост”. Няма да правим компромис с когото и да било, искаме успехът или неуспехът да си бъде само наш.

- Стоян Ганев заяви, че иска да работи с вас, нарече ви “лидер на борбата с корупцията” и каза, че сте приятели. Бихте ли се ангажирали по някакъв начин с него?
- Можем да ползваме само като консултанти хора като Стоян Ганев, които имат житейски опит, рутина и експертен потенциал и които са свързани с романтичното минало на СДС. Да помагат с каквото могат. Няма да скрия, че когато е необходимо, се консултираме с проф. Чирков, с проф. Джеров... Не искаме да подкрепяме формула като на мадридския измамник, червеният цар, който дойде тук и като магьосник извади от ръкавите си т. нар. юпита, които ако имаха някакъв потенциал, щяха да си стоят в Лондонското сити и да печелят, а не да се връщат в България, за да крадат.

- Как ще коментирате думите на ексвътрешния министър Румен Петков, че някой има интерес да ви “внесе” в парламента?

- Не ме карайте да коментирам плевенски ботуш със сталинистко мислене. Това, което аз съм казвал за старата комунистическа номенклатура и за наследниците на Андрей Луканов, с пълна сила се отнася за неговата персона. Такива ретроградни фигури провалиха цели институции и докараха дотам системата на държавно управление, че хората й се подиграват. 


До гуша им дойде - 

от пиянските оргии и истории на руменпетковци до най-долнопробните пазарлъци и договорки с мафията. 

- А как ще коментирате първия предизборен дебат Станишев-Борисов?
- Това не беше дебат, а сценка, разиграна в стил “селска трупа”. Станишев, ако е смел, аз го каня три пъти вече на дебат. Каня го отново. Аз имам по-висок рейтинг от него според почти всички социологически агенции. Нека той да избере в коя телевизия и в какъв формат. Но него го е страх!

- Какво ще се случи, ако вашата партия получи доверие да има решаваща роля в изпълнителната власт?
- Родом съм от Пиринския край, ние сме корави хора и няма политик, олигарх, мафиот, бизнесмен, който да може да ми въздейства и да ме спре по пътя ми. Аз ще стигна докрай! 

Затова всички са толкова уплашени, затова не смеят да покажат истинските рейтинги на “Ред, законност и справедливост”. Вълната на подкрепа за нас може да се окаже много по-голяма от тази, която се прогнозира сега. А това случи ли се – няма да има прошка за мафията! За пръв път ще стане страшно за нея. Никой няма да може да ме смекчи, да ми въздейства, за да бъда по-снизходителен.

Навсякъде е разядено от корупция. Огромна част от прокурорите, съдиите и следователите защитават корумпираната политическа върхушка. 

Други пък директно представляват интересите на мафията в съдебната система и местата им са купени. Мафията надви държавата в България! Трябва да се подостри скалпелът и да се реже здраво! 

- Как ще подбирате вашите бъдещи депутати, за да не стане така, че и те да се окажат корумпирани като сегашните?
- Ще помоля прокуратурата, ДАНС, следствието и другите компетентни институции да ни дадат предварителна информация дали за нашите кандидатдепутати има данни, че са свързани с корупция и далавери.

- Вие ползвате ли сега някакви депутатски облаги? Как давате пример?
- През целия мандат съм ползвал само 4-5 пъти коли от гаража на парламента. Сега, по време на изборите, няма да се правя на популист и ще ползвам кола от Народното събрание, защото това ще улесни придвижването ни по време на обиколките за срещи с българските граждани.

- Преди време вашата леля ви нарече в медиите “истински апостол”, дядо ви Яне е бил кмет... Доверието на роднините и техните дела стимулират ли ви?
- Не обичам да черпя дивиденти от моите предци, за да си придавам важност, но е много важно човек да е израснал в консервативно семейство, да е възпитан в традиции, ценности и морал, за да може да устои на страшните предизвикателства. Моят прадядо е земеделец, бил е околийски управител в Благоевград от БЗНС от 1919 до 1923 г и е заклан след Деветоюнския преврат. Дядо ми е бил кмет от БЗНС повече от 11 години след 10 ноември. В моя род няма нито един комунист и се гордея с това. 

- Не се ли страхувате за живота си? Вече получавахте заплахи...
- Опериран съм от чувството “страх”. Дал съм обет пред себе си – 

или “Ред, законност и справедливост” - или мафията! 

Средно положение няма! 

- Но роднините май се страхуват за вас? Как ги успокоявате?
- Всеки се притеснява за своите близки. Обаждат се, постоянно ме съветват да се пазя. Близките винаги мислят най-лошото.

- Не ползвате ли охрана?
- Не, никога не съм ползвал охрана. Бих ползвал охрана единствено, ако българският народ даде достатъчно власт на “Ред, законност и справедливост” и трябва да съставим наше правителство! Тогава ще влезна в супербронирана кола и ще изчистя мафията! 

Едно интервю на Валерия КАЛЧЕВА
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".