Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Яне Янев: Може би с това вето президентът иска да направи услуга на близките до сърцето му партии

Агенция Фокус 15.04.2009/15:47 - a  a  a

Фокус: Г-н Янев, президентът наложи вето на закона за избор на народни представители, а вие сте вносител на осем процентната бариера, заради която държавният глава оспорва. Как ще коментирате реакцията на Георги Първанов? 
Яне Янев: Президентът и друг път е налагал вето, това е негово право по Конституция. Ние имаме принципни позиции, които няма да променят решението на парламентарната група на РЗС. Ние разбираме, че президентът не успя да убеди съставената от него Тройна коалиция да възприеме поне част от неговите идеи. Нещо повече – това, което той афишираше от две години насам, не само че не се случи, но и беше направено по начин, по който би било редно и той да се срамува и да се разграничи от неговата политическа рожба – Тройната коалиция. А що се касае за това защо в последния момент се променя законът – понеже това се повтаря и преповтаря – мога да кажа, че вината не е наша. Вината е на БСП и коалиционните й партньори, които излъгаха по най-безцеремонния начин, че ще внесат поправки в изборното законодателство поне седем – осем месеца преди изборите. Това обаче не се случи и ние нямахме друг начин за реакция да се противопоставим на този политически фалшификат и на тези ограничения, които на практика те въведоха по отношение на партиите. Не може за една политическа партия да има бариера от 4 %, а за друга партия, която е от породата "коалиционни партии" – за нея да няма никаква бариера. Това не е европейска практика и затова ние ще продължаваме да отстояваме тезите си, защото те не са нови за нас. Те са от преди повече от две години, когато аз и група народни представители сме внесли проект за изменение и допълнение на закона за политическите партии, където искаме партиите фантоми да бъдат отстранени и политическият живот да бъде нормализиран. Крайно време е в България политическата система да се унифицира с европейската и да спре да бъде балканска. 
Фокус: В мотивите на президента се казва следното: “Държавният глава предупреждава, че чрез въвеждането на високи изборни бариери се ограничава политическият плурализъм, създават се предпоставки за силно стесняване на кръга на политическите сили в парламента, за формиране на изкуствени парламентарни мнозинства, които не съответстват на волята на избирателите. Това може да доведе до неустойчивост в работата на Народното събрание”. Как ще коментирате това мнение на президента?
Яне Янев: Смятам, че става дума за точно обратното. С този изборен праг на практика няма да се допусне разсейване на гласове, което е стара традиция и похват на статуквото за последните 20 години. Допускат се партии, които само разпръскват гласове, част от тях не могат да съберат и по един процент, но след това се преразпределят от най-големите партии. Така, че мотивът на президента не издържа и не е основателен. 
Фокус: Защо тогава президентът се противопоставя на 8 % бариера? 
Яне Янев: Защото президентът предварително заяви позиция и сега няма как да избяга от нея. Освен това чрез това вето в момента президентът доказва топлата си връзка и новия си политически-архитектурен план върху няколко субекта – от една страна защитава неговата любима стара десница, а от друга страна се опитва да помогне на коалицията на Христо Ковачки (без. на ред. Движение “Напред”). Но смятам, че политическото бабуване няма как да се състои, особено сега, когато европейските партньори на страната ни от Европейския съюз внимателно наблюдават всички процеси в България. 
Фокус: Смятате ли, че този закон, който окончателно беше приет вчера на второ четене, може да бъде променен отново след ветото на президента? 
Яне Янев: Трудно може да бъде променен още повече, че трябва да се бърза, за да не се отложи датата за изборите. Може би с това вето президентът иска да направи услуга на близките до сърцето му партии и да измести датата от 5 юли на 12-ти или още по-късно, което е бонус за партиите, за които лобира. Мисля, че при форсмажорни обстоятелства, Народното събрание днес и утре ще се произнесе по ветото. 
Фокус: Като казахте, че Георги Първанов симпатизира на десницата – за СДС и ДСБ ли говорехте? 
Яне Янев: Ами той с тях си е свикнал да работи от 20 години. Дори, ако си спомняте, г-н Костов каза, че може по някакъв начин да работи с президента. Много години си подаваха топката и взаимно се легитимираха, и сигурно им е мъчно едни за други. 
Фокус: Нали президентът все пак произхожда от БСП? 
Яне Янев: О, знаете ли, в България тези 20 години на т. нар. преход бяха дирижирани от кукловодите на кръглата маса, от Андрей Луканов и неговите политически синове, бяха създавани изкуствени опозиционни партии и затова се стигна до този тотален политически разврат и деморализирано политическо общество.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".