Начало Новини Видео Галерия Документи Сигнали Партньори Контакти Публичен регистър

Политически доклад на лидера Яне Янев пред ІІІ редовен конгрес на РЗС

Уважаеми делегати и гости на конгреса,

 
Днес ние провеждаме най-висшия си партиен форум в условия на политически реалности, които нямат  нищо общо с нагласите на обществото от преди 5, 10 или 15 години. Българският народ е загубил всякакви надежди за политически морал. Хората не вярват на това, което им се поднася от политиците, което отсъждат магистратите, което правят полицаите и което анализират политолозите. Между това, което се прави “горе”, във властта, и онова, което става “долу”, в реалния живот, на практика има малко допирни точки. Страната и държавата са две диаметрално противоположни величини. В страната гражданите се задъхват от какви ли не проблеми, а във върховете на държавата олигархията продължава да преразпределя огромните пари по познати корупционни схеми и остава глуха, а вече и сляпа за случващото се в България.
Вече 20 години България е на едно от последните места в Европа по жизнен стандарт. Обикновените хора са  оставени на произвола на съдбата. Правовата държава така и не се случи, законът за едни е закон, за други врата в полето, а корупцията е норма на поведение. Демаркационната линия между икономическия елит, партиите от управляващото мнозинство и организираната престъпност е напълно неясна.
България е най-корумпираната държава в ЕС. Корупцията е разяла държавната машина. Тя унищожава доверието на хората в системата и е причина за огромния дял на сивата икономика в страната ни. Днес надали има българин, който да не е пряка или косвена жертва на корумпирани управници.
Управлението на тройната коалиция допусна в условия на икономически растеж капиталът да бъде съсредоточен в по-малко от 5% от населението. Вместо да се създаде силна и стабилна средна класа, която да е гръбнака на обществото, чрез схемите на управление те откраднаха парите и ги предоставиха на олигарсите. Мутрите от родния ъндърграунд вече не са толкова опасни за обществото, колкото новите мутри с белите якички. Това са висши държавни чиновници, министри, заместниците им, политици, съдии, прокурори, полицаи. Но те имат по-голям и от този грах – прокудиха 1 млн. истински креативни българи зад граница и за 8 години монархо-комунистическо правителство с мандат на ДПС превърнаха България в нарицателно за ЕС.
Олигарсите, които в голямата си част са тотално посредствени и прости хора, са превзели огромна част от реалните партии у нас и са станали техни донори. В България всичко е имитация на нормална европейска политическа система.
Партийно-политическата система, която функционира по сегашния начин, не е нито демократична, нито европейска, нито има нещо общо с националните интереси.
Тя е поставила държавата в услуга на партийните велможи. Обхванала е със своите метастази огромна част от държавната и общинската администрация. Подвластна е на шепа фактори от бившата ДС, ангажирани и корумпирани с участието си в управлението на България през всичките години на прехода.
Тя не е в състояние да се реформира, тъй като две десетилетия се възпроизвеждаше само рецесивно. Тя не допуска в нея да влязат квалифицирани политици-експерти, способни да генерират нови идеи и да лансират в обществото професионално обосновани тези. Тя няма капацитет да излъчва адекватни на новите реалности политици и държавници. Почтените и отговорни личности или биват изхвърляни, или сами достойно я напускат.
Тази партийна система е неспособна да си направи самооценка и да даде път на нови политически субекти, които да реализират модерна европейска стратегия, съобразена с новите предизвикателства. Днешните български политици продължават да представят политическите и икономически процеси по един начин за пред света и по съвсем друг за вътрешна употреба и успокоение. На пръсти се броят примерите в българската история, когато цинизмът и своеволието са били така брутално узаконявани от цели парламентарни групи, партии, лидери и политици.
Огромното мнозинство от народа вече окончателно стигна до извода, че политическата и партийната система са тотално атрофирали, че има разпад на държавността и че над 90% от политиците не оправдаха доверието, което получаваха през целия преход. Моделът е сбъркан и трябва час по-скоро да се действа със скалпел. Да се изрежат всички тумори на корупцията - на феодалните образувания в местната власт, на кражбите от бюджета, на финансовите измами от еврофондовете. Само така може разочарованият гласоподавател да се замисли и да се върне към най-силното средство на демокрацията – изборната бюлетина.
Налице е крещяща необходимост от политическа сила, която да работи за интересите на избирателите, а не на избраниците. Тя трябва да отговори на въжделенията на милионите българи, които вече не отиват пред урните, отвратени от лъжата и лицемерието на политическата класа. Необходима е политическа сила, която да върне надеждата на хората.
Такава сила вече има и голяма част от българите вече знаят името й – „Ред, законност и справедливост”.
На миналия конгрес ние заявихме, че можем и трябва да се превърнем в партия, която да запълни огромния вакуум в политическото пространство и тягостната празнина в политическото съзнание на нацията.
Заявявам от тази трибуна, че тази цел става изпълнима.
Фактите го доказват по най-красноречив начин. Потокът от хора, присъединяващи се  към РЗС нараства лавинообразно. Хиляди хора се записват за членове, всеки ден се регистрира нова местна структура. Цели местни организации на други опозиционни партии преминават към нас, защото техните досегашни партийни ръководства са излъгали очакванията им, а те искат да бъдат в сериозна и отговорна формация. Вече имаме членове и зад граница – това са емигрантите, които пазят българския си паспорт, и българските студенти в чужбина, това са хората, които живеят с проблемите на родината и са видели именно в РЗС партия, която ще направи страната ни отново привлекателна за тях. В момента се формират задгранични представителства на РЗС в повече от 10 западни държави. Между нас има и техни делегати.
За наши приятели и съюзници се обявяват граждански сдружения, браншови съюзи, синдикати и други граждански организации. Те се присъединха към нашия политически проект „България на гражданите и регионите”, защото РЗС пое отговорността да бъде изразител на техните интереси на политическото поле и ние смятаме структирите на гражданското общество за наш най-добър съюзник.
Към консервативния проект, чийто мандотоносител е РЗС, се присъединяват цели опозиционни десни партии. Те приеха, че нашата партия заслужава водещото място вдясно.
Извоювахме това доверие с конкретни действия. РЗС показа, че е единствената политическа сила, която реално разобличава корупцията и връзките с мафията по високите етажи на властта. Нашите разобличения не са с общи фрази, а с конкретни имена и факти. Най-важното е, че постигаме реални резултати. Ще припомня аферата Мургина, завършила с нейната безславна оставка, далаверите в митниците, на които най-сетне беше обърнато внимание благодарение на нас и уж непоклатимият им шеф Асен Асенов бе изметен, огромните злоупотреби в програма САПАРД, които ние посочвахме с конкретни факти години наред и в резултат двама поредни директори на Държавен фонд „Земеделие” бяха уволнени, като единият е следствен, изгонването от ДАНС на проводника на мафията Драшков и т.н. Ние събудихме нетърпимостта на обществото и накарахме държавните институции да работят. Съумяхме да го направим като опозиционна партия, при упоритото противодействие на виновните, при организираната протекция на управляващите и на командваната от тях държавна машина. Оказа се, че България това все още може да стане, достатъчно е истинска отговорност пред обществото и малко смелост. Хората го разбраха и ни повярваха. Те намериха в нас действен защитник на своите права, реален борец за законност и ред в държавата.
Това беше оценено по достойнство и в Европа. За свой пълноправен член ни призна най-солидното политическо семейство – на европейските консервативни партии. През март т.г. РЗС стана съучредител и пълноправен член на Съюза на европейските консерватори и реформисти. Тя беше единствената българска партия, поканена да бъде участник в това историческо събитие. Това е високо признание за нашата работа и доказателство, че европейските консервативни партии, в т.ч. такива авторитетни сили като Консервативната партия на Великобритания, възприемат РЗС като единствения автентичен представител на българската десница, виждат в нас сериозен, лоялен и силен политически партньор. Нашата партия надхвърли националните рамки и е участник в европейската политика. Гости на нашия конгрес са официални представители на тези партии, високоуважавани политици и искрени приятели на нашата страна. Включването на РЗС в този най-престижен политически клуб е високо признание и за България, и ние можем да се гордеем, че сме негов изразител.
С този потенциал, с това доверие на хората, ние имаме възможност да постигнем целите си. РЗС има своя стратегия, която е представена в Стратегическата рамка на политическия проект „България на гражданите и регионите”. В нея са заложени целите и задачите, които РЗС ще реализира, когато има лостовете на властта през мандата на Четиридесет и първото Народно събрание.
Защото нашата непосредствена задача е в следващия парламент РЗС да бъде решаваща сила. Предстоят избори и ние трябва да покажем на какво сме способни. Да преминем четирипроцентовата бариера вече не е наша цел – ние можем да го направим без усилия, дори ако изборите са утре. Ние трябва да извоюваме такова представителство в парламента, което да направи РЗС основен фактор в него. На България е необходимо дясно управление, хората са отвратени от осемгодишното господство на бившите комунисти и техните производни, електоралните настроения са в полза на дясната алтернатива. РЗС трябва да участва в дясно управление, да му даде моралност и реформаторска сила, да осигури неговата насоченост в духа на модерния консерватизъм. За да спасим България от кризата и да й осигурим път напред.
Третият десен път има стратегически цели:
За постигане на тези изключително отговорни цели е необходима много сериозна работа. Затова се е събрал нашият конгрес. Днес вие, 3500 делегати, избрани от всичките 28 области и 197 общински организации на РЗС, представлявате волята на 37500 редовно отчетени членове, които водят след себе си хиляди съмишленици и симпатизанти на нашата партия. Освен това с голямо уважение искам да подчертая, че днес тук са над 1000 делегати със съвещателен глас и много гости, представители на гражданските сдружения, които вече са част от Политическия проект „България на гражданите и регионите, на първо място  Европейския демократически институт.
Вие, уважаеми делегати на конгреса, сте гръбнакът на партията. Вие я създавате и изграждате в градовете и селата на България. Вие имате правото и задължението да вземете тук и сега ключовите решения, но също така и отговорността да ги превърнете в реалност по места. Призовавам ви и очаквам заедно да направим така, че РЗС да победи. За да превърнем България в модерна, икономически стабилна и правова европейска държава.
назад
- a  a  a +  
 
 
 
Горещи теми
 
 • Нова Конституция
 • Актуализирана: 27.02.2013/11:22
 • Парламентарна комисия разследва корупцията по високите етажи на властта
 • Актуализирана: 25.02.2013/11:16
 • РЗС внесе в НС изменения на Закона за политическите партии и Изборния кодекс
 • Актуализирана: 19.07.2012/10:59
 • Избори 2013
 • Актуализирана: 01.05.2013/10:49
 • Гражданска подписка "Без турски депутати в София"
 • Актуализирана: 30.05.2013/18:00
   
  АКЦЕНТИ
  Контакти | RSS | Карта на сайта
  Copyright © 2009, Партия "Ред, законност и справедливост".